Beauty : Съвети & тенденции25 ФЕВРУАРИ 2017

Не се доверявайте на тези домашни терапии!

Някои от тях могат да бъдат наистина опасни за кожата ви

Домашните терапии за кожата са нещо, което, признаваме си, често практикуваме.

Трябва обаче да отбележим, че не всички DIY маски и рецепти за ексфолианти, които срещаме в Pinterest и по beauty блоговете дават резултат, на който сме се надявали. Причината е много проста – различните типове кожа реагират различно на съставките в маските и понякога вместо да решим проблема, се оказва, че го влошаваме десетократно.

При избора на домашна маска или скраб не трябва да забравяте, че кожата е деликатен орган, който функционира най-добре с балансирано pH. Всичко, което нарушава баланса на pH нивото (киселини и основи), може да причини раздразнения, зачервявания, сърбеж, екземи, дори поява на акне и розацея. Още по-лошо – може да ви остави белег.

По-надолу ще откриете кои са петте най-разпространени терапии, които не бива да изпробвате върху себе си, в зависимост от типа кожа, която имате.

diy donts 1

Ексфолиращ скраб с лимон и захар

Една много популярна рецепта, обещаваща гладка кожа, е смесването на прясно изцеден сок от лимон и обикновена захар. Според дерматолозите, този домашно приготвен ексфолиант може да бъде много опасен за състоянието на кожата ви. Защо? Твърдите захарни кристали буквално увреждат целостта на епидермиса, оставяйки кожата податлива на ифекции. Това, в комбинация със силната киселина в лимонивия сок, може да предизвика зачервявания и раздразнения. Ако имате чувствителна и суха кожа, странете от този тип рецепти.

Сода за хляб за ексфолиране

Според някои beauty гурута, използването на домашни терапии със сода за хляб е чудесен начин да се избавите от тъмните петна по кожата. Това е меко казано грешно, тъй като pH нивото на готварският продукт е прекалено далеч от нормалния pH баланс на кожата и нанасянето на сода върху нея може да предизвика неприятни възпаления и екземи.

Третиране на пъпки с паста за зъби

Всички сме чували, дори пробвали, този метод в гимназията. Причината е, че тогава вярвахме, че в пастата за зъби се съдържат съставки, които ще убият бактериите и изсушат пъпките ни. Дерматолозите обаче съветват да не нанасяте продукта, предназначен за почистване на зъбите, върху деликатната кожа на лицето, тъй като той ще причини повече вреди, отколкото ще ви донесе ползи. Зоната около самата пъпка се оказва в пъти по-раздразнена, което причинява по-бавно заздравяване и поява на тъмно петно на нейно място след това.

diy donts 2

Маски за лице с мед

Това вероятно е доста изненадваща новина, но бързаме да ви успокоим – тя не се отнася за всички. Ако обаче имате мазна и склонна към акне кожа, най-добре е да страните от меда. Кожата обикновено се справя със замърсяванията и влиянията на околната среда чрез себума или потта. Когато обаче запушите порите си с нещо толкова тежко като мед, пречите на кожата си да диша и да функционира както трябва. В порите се натрупват замърсявания, които водят до появата на още повече акне и черни точки.

Маски за лице с кокосово масло

Открихме проблем, за който кокосовото масло не може да помогне. Тук обаче отново си говорим за дамите, които имат мазна кожа, тъй като натуралната съставка действа по същия начин като меда – запушва порите. Това обаче не означава, че ако кожата ви е мазна, не можете да използвате никакви естествени масла. Аргановото е добър избор, тъй като е по-леко, хидратиращо и омекотяващо, без да причинява поява на пъпки.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Inspo за педикюр от Валентина Ферани
Съвети & тенденции05 МАЙ 2023

Inspo за педикюр от Валентина Ферани

Модерен, но изключително труден за нанасяне нюанс, бялото е всичко, от което имаме нужда сега.

Фината разлика между френски и американски маникюр
Съвети & тенденции26 АПРИЛ 2023

Фината разлика между френски и американски маникюр

Макар и много сходни, между тях винаги е съществувала изключително малка разлика. Знаете ли каква е тя?

Пролетните аксесоари, които ще направят визията ни по-забавна
Съвети & тенденции24 АПРИЛ 2023

Пролетните аксесоари, които ще направят визията ни по-забавна

Пролетта е тук! А аксесоарите са онези акценти, които ще променят най-бързо и лесно ежедневния ни тоалет.

Ноктите ни са акцентът в бюти визията ни, за който трябва да се грижим внимателно, тъй като именно той ни надгражда по най-красивия начин.
Съвети & тенденции19 АПРИЛ 2023

Маникюр: Нюансите, които ще виждаме навсякъде през следващите месеци

Ноктите ни са акцентът в бюти визията ни, за който трябва да се грижим внимателно, тъй като именно той ни надгражда по най-красивия начин.