Гайд кои консервирани храни да използвате през зимата и как да ги обработвате.
През зимата често ни се налага да консумираме консервирани храни, за да си набавим всички витамини от зеленчуците и плодовете, които през този сезон липсват.
Въпреки това много хора се страхуват да купуват храни от консерви и буркани, защото често те са смятани за вредни – има много примери на пазара за консерви с твърде високо съдържание на захар, сол и допълнителни химикали. Но същевременно има и много предложения за плодове и зеленчуци в консерви, които са по-полезни в тази си форма, защото тогава отделят повече антиоксиданти.
Да не забравяме и че в процеса на консервиране някои вредни бактерии биват елиминирани от високата температура на обработка.
6 от най-здравословните сирена в света
Домати
Въпреки че предпочитаме доматите си на салата през лятото, според всички изследвания те са по-полезни за нас, когато са обработени топлинно. Тогава те са по-щадящи за стомаха и освобождават повече антиоксиданти.
Краставици
Другата съставка в любимата салата у нас също е по-полезна в консервирания си вариант. Киселите краставички са страхотен източник на полезни бактерии и антиоксиданти за почти никакви калории. Добър вариант са за хората, които често изпитват проблем със задържането на вода и подуването.
Моркови и червено цвекло
Тези кореноплодни зеленчуци са най-полезни консервирани, защото топлинната обработка позволява да освободят повече от антиоксидантите и витамините си.
Сливи
Сливите от консерва или буркан са по-полезни от пресните, стига да не са с прекалено много добавена захар. При обработката им се освобождава част от фруктозата, а съдържанието на фибри се запазва.
Царевица
Ако избирате марки с гаранция за качество, ще откриете, че царевицата от консерва има повече фибри и антиоксиданти в състава си, а естествената й сладост би направила всяко ястие по-вкусно с нея.
Полезните храни, които не е добре да ядем вечер
Все пак трябва да подчертаем, че голямо значение е каква марка консерва ще изберете, а домашното производство е най-добро.
Но в случай, че консумирате купени консерви, спазвайте тези правила:
- Винаги измивайте съдържанието на консервата, за да премахнете всякакви следи от захар и сол по храната
- Четете какви допълнителни съставки са сложени в консервата
- Никога не консумирайте храна от буркан или консерва, която не е била затворена добре