Кулинарен уикенд: Пълнозърнест тарт с фета

Пълнозърнестият тарт с фета е засищащ и сравнително здравословен. Много приятен избор за уикенда, когато искаме всички вкъщи да хапнем вкусно!

Ето я и рецептата:

За пълнежа с фета

2 супени лъжици масло

340 гр фета

225 гр крема сирене

2 големи глави червен лук

по две супени лъжици нарязан пресен риган, мента, магданоз и копър (може и изсушени, но вкусът е по-добър с пресни)

по 2 супени лъжици оцет и зехтин

сол и червен пипер на вкус

За тестото

120 гр пълнозърнесто брашно

75 гр брашно по избор (може и само с пълнозърнесто, но например това от елда е страхотно допълнение)

2 супени лъжици захар

120 гр зехтин

2-4 супени лъжици мляко

щипка сол

Приготвяне:

Смесете брашното, захарта и солта и разбъркайте със зехтина до пълно смесване. Добавяйте по една лъжица от млякото, докато не постигнете гладка текстура. Поставете тестото в тавичка, покрита с хартия за печене, и го разпределете така, че да се образува коричката на тарта.

Направете няколко дупки с вилица и сложете тестото във фризера за 15 минути. След това в предварително загрята фурна печете за 20-22 минути. Ако започне да се надува, го притиснете, за да спадне.

Кулинарен уикенд: Улеснена морковена торта

Докато се пече, направете пълнежа, като разтопите маслото и сотирате в него лука. След първите 5-6 минути, го овкусете и на по-ниска температура карамелизирайте лука, ще отнеме около 20 минути.

След това добавете оцета и продължете да готвите, докато не се изпари течността. Когато е готово, смесете лука с крема сиренето и оставете да се охлади. В друг съд пък мариновайте фетата със зехтина и подправките.

Последната стъпка е да съчетаете компонентите – охладения лук разпределете върху тарта, който също вече трябва да е на стайна температура. Отгоре натрушете фетата и сервирайте.

Рецептата на Криси Тийгън за пиле с моцарела

Лазаня със спанак и сирене

Как да подобрим най-обикновената рецепта за яйца