Кулинарен уикенд: Хумус с червено цвекло

Освен полезна и апетитна, тази рецепта е и много instagramable с яркия си лилав цвят.

Традиционният хумус, дошъл от Близкия Изток, отдавна стана любимец в много домакинства, заради лесното и бързото си приготвяне и нестандартен вкус. Но ако ви е омръзнала типичната рецепта, предлагаме нещо по-различно.

За хумуса ще ви трябват: 

200 грама нахут от консерва (или предварително сварен)

2 малки глави цвекло

1 скилидка чесън

2 супени лъжици тахан

сокът на един лимон

2 супени лъжици зехтин

1 чаена лъжица кимион

сол, черен и червен пипер на вкус

Приготвяне:

Започнете като приготвите цвеклото – обелете го и го нарежете на парчета. След това запечете на фурна с малко зехтин и сол за около 30 минути на 170 градуса. Прибавете цвеклото и всички останали съставки в блендер и пасирайте до хомогенност. Декорирайте по желание.

Домашен хумус със сушени домати

Кулинарен уикенд: Сладък хумус

Снимки: Instagram