Кулинарен уикенд: Сладък хумус

Традиционният хумус е любима рецепта на хора от цял свят – колкото е лесна за правене, толкова е и вкусна.

Днес ви показваме една вариация на оригиналния дип, която също е здравословен и лесен избор, перфектен за дните, в които искаме да се поглезим, но не ни се губи твърде много време в кухнята. Различното в този хумус е, че е сладък – прави се с авокадо и какао и накрая става вкусно изкушение, което няма да ни тежи на съвестта. Всъщност, една порция е само 50 калории!

Ето какво ни трябва, за да си направим сладкия хумус:

1 консерва от 400 гр нахут

2 броя авокадо

3 супени лъжици сусам

170 гр фурми

4 супени лъжици какао

1 ванилия

3 супени лъжици кокосов крем

180 мл вода

Всички съставки се смесват в блендер или в пасатор и се пюрират до хомогенна смес. Ако ви се стори, че е твърде гъсто, можете да добавите още вода.

Хумусът е най-вкусен, когато е сервиран охладен, като можем да го държим в хладилник 2-3 дни.

Ако не разполагате с кокосов крем, можете да го замените с крем сирене, за предпочитане с по-малък процент масленост или дори с йогурт. За да не изгубите от кокосовия вкус при замяната на тази съставка, можете да добавите малко кокосови стърготини за допълнителен аромат.

Здравословни палачинки от овесени трици

Диетична салата с рукола и ягоди

Кулинарен уикенд: Здравословен кокосов сладолед с четири съставки