Домашен хумус със сушени домати

Сигурни сме, че повечето от вас не само са опитвали хумус, но и са негови почитателки.

Тази страхотна паста от Близкия Изток в последните години стана особено популярна и у нас. Тя е направена от нахут и тахан и е едно богатство от фибри, белтъчини и желязо, витамини и минерали, сред които магнезий, калций, фосфор, цинк и фолиева киселина.

И ако едно от новогодишните ви обещания към вас самите е да започнете да се храните по-здравословно, то време е да си направите домашен хумус, с който не само ще заситите апетита си за нещо наистина вкусно, но и приятно ще изненадате гостите си. Ето как да го направите!



Необходими продукти:

500 гр нахут
1/4 чаша сушени домати
1/4 чаша сусамов тахан
1 скилидка чесън
1/4 чаша лимонов сок (около 1 лимон)
2 супени лъжици зехтин
сол, черен пипер и червен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Накиснете нахута в купа с вода за една нощ. Може да добавите малко сода в купата, за да смекчите вкуса. Може да сварите нахута, за да стане още по-мек. В блендер смесете тахана, чесъна, лимоновия сок, зехтина. Може да добавите и малко масло за по-мека и гладка консистенция. Добавете сол, пипер или лют пипер по ваш вкус. Смесете добре, след това добавате и накъсани парчета сушени домати.