Денят на шоколада е! Какво не знаем за сладкото изкушение?

Предлагаме ви поглед в сладката му история, както и няколко съвета как да изберете правилния шоколад.

Днес в Европа отбелязваме най-сладкия ден от годината – Деня на шоколада. Любимият десерт на милиони вече 4000 години радва всеки, който го е опитал.

За начало на историята му се смята Мезоамерика, днешно Мексико. Там за първи път откриват вкуса на какаовите зърна и започват да ги пият по време на ритуали, смятайки ги за лековити. Ацтеките пък провъзгласили шоколада за храната на боговете и смятали какаовите зърна за равни по стойност на златото.

В Европа пък шоколадът пристига, благодарение на испанците и макар и да има множество теории как точно на Стария континент започват да използват какаовите зърна, знаем, че до настъпването на 16 век вече любовта към сладкото изкушение е завладяла множество държави.

Заради европейските кралски особи идват и първите основи за топлия шоколад, който познаваме днес. Благодарение на тях започват да се смесва напитката, извлечена от какаовите зърна, с тръстикова захар, канела и други аромати.

Какаото на прах пък започва в Нидерландия, благодарение на химика Конрад Йоханес ван Хутен. Чрез неговото откритие, шоколадът става от храна, специално отредена за високите класове в общество в общодостъпна и така скоро след това напълно завладява целия свят.

Днес способността му да прави деня ни по-сладък са познати на всички, но освен това шоколадът вече е обявен и за суперхрана заради редицата си полезни свойства.

Ето и още малко интересни и полезни факти за любимия десерт. 

Колко калории има средно в любимите шоколади:

  • Млечен шоколад –  210 калории в 28 грама
  • Черен шоколад (над 65%) –  170 калории в 28 грама
  • Бял шоколад – 215 калории в 28 грама
  • Кувертюр – 55 калории на 30 грама кувертюр с 65% какао, а този с 45% какао съдържа 165 калории.
  • Млечен шоколад с фъстъци – 145 калории за 28 грама

Каква жена сте според любимия ви шоколад

Как да изберем най-качествения и вкусен шоколад?

  • Погледнете процента на какао в съставките – това показва колко какао всъщност съдържа, когато мазнината се отстрани от състава. Тъмният шоколад е най-полезният.
  • При дегустация на шоколад вижте как се чупи той – ако издаде ясен звук при счупването, купете повече от него. Старият и некачествен шоколад се извива и дори разкъсва.
  • Шоколадът трябва да мирише като шоколад. Ако ароматът му е натрапчиво изместен от този на ванилията, канелата или други допълнителни овкусители, възможно е шоколадът да не е с качествени съставки.
  • Силно преработените какаови продукти с високо съдържание на захар не са включени в суперхраните, така че прочетете етикета и изберете най-чистия шоколад с по-малко захари, за да се възползвате от всичките му предимства – и му се наслаждавайте умерено!

Виното и шоколадът са полезни за кожата?

Ненаситният глад за шоколад издава здравословен проблем

Hero Slider