Ако прекалявате със сухия шампоан, косата ви няма да е доволна

Измивате я с прекалено гореща вода  

Същите правила за стилизирането и температурата важат за измиването и температурата на водата. Колкото й вредите с прекалено горещите уреди, същата вреда нанасяте и с горещата вода. Тя може да е причината за дехидратацията на косъма, накъсването , цъфтежите. Освен това премахва повече от естественото омазняване на скалпа, а както знаем, това може да е причина за стимулиране на допълнителното му производство. Което пък води до проблема на мазните корени и пърхот.

Трите най-големи грешки на жените с тънка коса

Не я подстригвате достатъчно / прекалявате с подстригването

Всички фризьори са съгласни, че редовното подстригване е от особена важност за красотата и здравето на косата. Но колко редовни трябва да са посещенията в салона всъщност зависи от типа и нуждите й. Ако цъфтежите не са проблем за вашата коса, то не е нужно да я подстригвате през месец – месец и половина. А това, че тя расте повече, когато се подстригва по-често, е просто мит. Всичко зависи от здравето й, цикъла на растеж на косъма и грижата, която полагате за нея вкъщи.

 

Носите в я прекалено стегната опашка

Конските опашки са бързо решение за дните, в които нямате време за прически и косата просто не стои по начина, по който ви се иска. Но прекалено стегнатите варианти опъват скалпа и по този начин увреждат косъма от корена. Ето защо не трябва да прекалявате с този тип стайлинг или поне да го разреждате с други видове като кокове и плитки.

Сушите я с кърпа

Подобно на вредата, нанесена от памучните възглавници, попиването на излишната вода с кърпа също може да увреди косъма. Когато сушите косата по този начин не бива да бъдете прекалено агресивни. Не я търкайте между ръцете си и кърпата, за да не повредите външния слой на косъма. Вместо това я приберете в тюрбан, изчакайте 10-15 минути, а след това преминете към изсушаването й.

Прекалявате със сухия шампоан

Ах, любимото ни средство за удължаване на времето между две измивания, придаване на обем в корените, текстура на косъма… Ще спрем дотук, тъй като прекаляването със сухия шампоан наистина може да бъде доста вредно. То може да увреди скалпа и дори да предизвика косопад. Причината? Частици от шампоана се натрупват в основата на косъма и блокират фоликулите. Ако по принцип имате проблеми като пърхот, чувствителен и склонен към изсушаване скалп, добра идея е да изобщо да не посягате към шампоана.