Ако прекалявате със сухия шампоан, косата ви няма да е доволна

Ако банята ви е пълна с най-разнообразни продукти за грижа за косата, а уредите, които използвате, са последно поколение, то е нормално да очаквате гривата ви да е в перфектно състояние.

И все пак откривате, че краищата ви са прекалено сухи, цъфтежите са доста често срещани и колкото и да се опитвате, не можете да я постигнете прическата, към която се стремите. Познат ли ви е този сценарий?

На нас до болка. Оказва се, че “прекалено хубаво не е на хубаво” важи с пълна сила, когато говорим за грижата за косата ни. Да, редовните посещения при фризьора са нещо задължително, а сухият шампоан е любимото ни изобретение след интернета, но както с всичко останало и с тях не бива да се прекалява.

И това са само два от редицата вредни навици, с които никак не помагаме на добрия й вид.

Прическите на 2018

Сресвате я, докато е още мокра

За някои от вас това вероятно е съвсем логично, но според звездният фризьор Жустин Маржан, много хора не знаят, че гребените и четките нямат място в мокрите кичури. “Хората не осъзнават, че когато косата е мокра, тя е еластична и много по-податлива на увреждане. Важно е да се отнасяте с повече внимание към мокрите кичури,” казва тя. Разбира се, има четки, които са специално създадени за разплитане на възли в мокра коса, но класическите им събратя трябва да запазите единствено за моментите, в които тя е идеално суха.

Спите на памучни възглавници

Сигурно сте чували, че за да бъде косата красива, трябва да спите на възглавница от сатен. Е, оказва се, че това не е само хитър рекламен трик. “Спането върху памучни възглавници причинява цъфтежи и кара косата да бухва,” казва звездният коафьор Синтия Алварес. Освен това изсмуква хидратацията от вътрешността на косъма.

Висок кок за всеки повод

Стилизирате я на максимална температура

Няма нищо лошо в това да притажавате най-модерните и мощни сешоари, маши и преси. Но да ги използвате на най-висока степен не е добра идея. “Мит е, че колкото повече са градусите, толкова по-добре е стилизирана косата ви,” предупреждава Маржан. Това важи за всички пособия, но с особена сила се отнася за сешоарите. Освен ако косата ви не е прекалено гъста и с много дебел косъм, можете спокойно да я сушите и на най-ниската степен. И колкото и глупаво да ви звучи: никога, никога не използвайте преси и маши на мокра коса. Да, хората го правят.