8 неща, които се случват с тялото ни, ако спрем да ядем хляб

Смъкваме тегло, но губим енергия и сила

8 неща, които се случват с тялото ни, ако спрем да ядем хляб

Когато започнем диета първото нещо, което махаме от менюто си са хляба, тестените изделия и сладкишите.

Но как реагира тялото ни, когато премахнем всички въглехидрати?

1. Първо губите вода

Когато намалите приема на въглехидрати, първото нещо, което забелязвате е колко бързо, дори и магически, теглото започва да спада. Не се радвайте веднага. Това не са мазнините, които се губят. Това е вода. “Когато въглехидратите се складират в тялото под формата на гликоген, всеки грам въглехидрати обвъща три до четири пъти теглото си във вода”, казва диетолог и фитнес инструктора Мари Спано. Така че, веднага след като ги махнете, започвате да използвате гликогена, а така губите тегло.

2. Може да се чувствате отпаднали

“Въглехидратите са основен източник на енергия за мозъка”, казва Спано. “Когато човек премахне въглехидратите, мозъкът започва работи от остатъците, особено след като нивата на гликогена стават ниски и започват да се изчерпват”. В крайна сметка, след като целия гликоген е изчерпан, тялото започва да разрушава мазнините и да произвежда малки фрагменти въглерод, наречени кетони. Резултатът: лош дъх, сухота в устата, умора, слабост, виене на свят, безсъние, гадене и мозъчна мъгла. В крайна сметка, тялото ви се адаптира към това състояние, така че скоро започвате да се чувствате много по-добре.

3. Загуба на апетит

Фафинираните въглехидрати покачват нивата на кръвната захар, като скоро след това те спадат главоломно. Скорошно изследване, публикувано в американското списание за клинично хранене обяснява, че точно този процес води до пристъпи на глад. Изборът на пълнозърнести храни и такива, богати на фибри, могат да поддържат нивата на кръвната захар и така да предотвратят глада.

4. Рискът от сърдечно-съдови заболявания и диабет варира

Тук има много голямо значение какъв тип въглехидрати поемаме. Проучване от 2014 г., публикувано в PLOS ONE показва, че рафинираните въглехидрати водят до покачване на нивата на мастни киселини в тялото и така се повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. В същото време, според Американската асоциация за сърдечни заболявания, пълнозърнестите храни могат да подобрят нивата на кръвната захар, холестерола и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, затлъстяване и диабет тип 2. Изборът е ясен.

Продължава на стр. ii

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Правилата за диетата на почивка
Диети12 АВГУСТ 2020

Правилата за диетата на почивка

Правете тези неща на ваканцията, за да не се върнете вкъщи с повече килограми от нужното

Петте най-вредни режими за хранене
Диети07 АВГУСТ 2020

Петте най-вредни режими за хранене

Чували сме за всякакви диети, но тези са най-опасните

Шест грешки, които ни карат да загубим желание да тренираме
Диети30 ЮЛИ 2020

Шест грешки, които ни карат да загубим желание да тренираме

Какво ни спира да имаме красива фигура и как да се преборим с проблемите

Ева Лонгория има най-красивия кавалер
Диети27 ЮЛИ 2020

Диетата на Ева Лонгория

Акстрисата разкрива какво е обичайното й ежедневно меню