Living : Лайфстайл09 ЯНУАРИ 2018

Wabi-Sabi празнува красотата на несъвършенствата

Тази филосифия за живота и красотата идва от древна Япония и през 2018-а явно ще бъде “новото hygge”

Дойде ли времето да се сбогуваме с hygge?

Според Pinterest, hygge (или “хюга”) тази година ще отстъпи пред една нова естетическа нагласа и филосифия на живот.

Тя се нарича Wabi-Sabi и идва от древна Япония, а в основата й стои приемането на малките несъвършенства като нещо красиво.

За разлика от култа на Запада към всичко ново и лъскаво и истерията по вечната младост, японците умеят да се радват на нещата в техния естествен и съответно несъвършен вид. В това число и остаряването – в Япония белезите на стареене са белези на естествения ход на времето и на мъдростта, на неповторимите и скъпоценни преживявания.

Wabi-Sabi ни дава така нужната почивка от цялото невротично преследване на въображаемото съвършенство, което през последните години налагат социалните мрежи.

Звездите със и без Фотошоп

На японски, wabi означава нещо като “рустикална простота”, свежест, тишина, непретенциозна, естествена елегантност с акцент върху принципа, че по-малкото е повече. Sabi се превежда като “да се наслаждаваш на несъвършеното”.

Посланието е за един скромен начин на живот, с осъзнатост и благодарност за всичко, което имаме. Без болезнен стремеж към съвършенство във всичко, без постоянната стресираща мисъл за всичко, което все още свети в червено в списъка ни с цели и задачи.

Кoe e Wabi-Sabi?

– Японската чаена церемония. Тя е посветена на наслаждението на нещо простичко и скромно.

– У дома: текстури и цветове, които напомнят естествени природни материали. Камък, дърво, акценти от сурова вълна или неоцветени памучни нишки.

– В гардероба: всичко, което ви е толкова любимо, че сте го носили с години. Старите ви, класически кожени обувки, избелялото дънково яке, топлият пуловер, който сте наследила от майка си – всички те не само не са за изхвърляне, но са уникални, красиви и ценни.


Как да направите Instagram фийда си Wabi-Sabi?

Недейте да прекарвате часове в композиране на съвършения кадър. Не се притеснявайте да запалите любимата си свещ, преди да я снимате, защото това ще развали перфектната й форма. Изгорени, несиметрични, хаотични, любимите детайли от ежедневието ни са достатъчно красиви такива, каквито са. Wabi-Sabi е да кажеш “не” на прекалено обработените снимки и да се покажеш в цялата си разхвърляна, естествена и спонтанна уникалност.

Тайните на французойките за стил и уют у дома

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл04 ОКТОМВРИ 2018

Френските дневници на Нина и Михаела Добреви

Нина Добрев заведе майка си на седмицата на модата

Лайфстайл01 ОКТОМВРИ 2018

1 октомври е Световният ден на кафето

Честитим си с обзор на актуалните тенденции при ободряващата напитка

Лайфстайл29 СЕПТЕМВРИ 2018

Glenfiddich откри най-иновативния барман в България

Победителят в българския финал ще представя България на световното състезание

Лайфстайл28 СЕПТЕМВРИ 2018

The Memory Remains: Какво се случва с татусите през старостта

Холандски фотографи създадоха проект с послание