Как никога да не се карате за пари?

Личните финанси са чувствителна тема, за която често ни е трудно да говорим с партньора

Истина е, че в сравнение с останалите проблеми, които могат да се появят в един брак, тези, които са свързани с пари, често остават неразрешени.

За да избегнете подобни конфликти, които могат да задълбаят в нещо много по-мащабно, ви съветваме да направите свободната и откровена комуникация за темата с парите свой приоритет. Ако вие и вашият партньор изградите добри финансови навици като двойка, те ще ви спестят излишен стрес, свързан с управлението на парите ви. Това е сигурен прецедент за здрава и успешна връзка и по този начин ще планирате как да постигнете мечтите си като двойка, с помощта на тези финанси.

Двойките, които “се справят добре с парите“  знаят, че проактивното менажиране на семейния бюджет е ключово както за състоянието на банковата сметка, така и за връзката между самите партньори. Те са преодолели капана на заемите, отворили са обща банкова сметка и взимат финансовите си решения заедно. Ако искате да приложите този метод и в своята връзка, всички нужни стъпки ще откриете в следващите редове!

 Те открито дискутират дори дребни покупки

Никога не е твърде рано да изградите функционална комуникация помежду си относно парите. По-добре да повдигнете темата още от самото начало, преди дори да ви се е наложило. Не е нужно да се впускате в детайлни изчисления на финансовия ви план за следващите пет години. Започнете с малки неща, като идеалния бюджет за пътуването ви следващия уикенд или за какво да похарчите бонуса към заплатата този месец. Ако възпитате маниер за обсъждане дори и на по-незначителни покупки, ще ви бъде много по-лесно, когато дойде време за по-високобюджетни такива, като сватба и собствен дом. Това е и удобен момент да разберете какво е отношението на партньора ви към парите.

Адресирайки подобен тип въпроси един към друг на по-ранен етап от връзката може да предотврати бъдещи конфликти, свързани с пари, с които непременно ще се сблъскате във времето. Как ще подходите към тези проблеми и колко успешно ще ги разрешите, зависи от предишния ви опит с пари като двойка. След като сте били заедно известно време, споделяйте на партньора си, когато планирате разни харчове, като билети за концерт или онази чанта, в която сте влюбени от вече месец. Дори да плащате за покупките с вашите собствени пари, а не от общата ви сметка, отделете времето да му го кажете. Говорейки откровено за своите покупки и търсейки мнението на партньора ви за тях, ще спечели доверието му и той ще ви отвърне със същото.

 Те си поставят ясни цели за големите придобивки

Постигането на консенсус, що се отнася до общото ви имущество, е повече от задължително. Като двойка е важно да обсъждате бъдещи покупки и да изясните личните си позиции, свързани с тях. Дали колата ви да бъде чисто нова, или втора употреба?  Дали детето да посещава частно, или държавно училище? Дали е време за собствено жилище, или още няколко години ще живеете под наем? Ако отделите време да говорите за всички тези неща предварително, ще избегнете  скандали и недоразумения, благодарение на навременно планиране. Освен това, работейки като екип, за да реализирате тези материални цели, ще улесни разбирателството ви по темата за парите.

Те не крият недостатъците

Освен финансовите си планове е нужно да споделите с партньора си за евентуалните препятствия по пътя към осъществяването им. Бъдете откровени за своите финансови “недостатъци“, като дългове по кредитни карти, студентски или имуществени заеми и т.н. В тази сфера на отношенията ви изненадите никога не са добре дошли. В случай, че първоначалната реакция на партньора ви е негативна, не бързайте да го съдите. Вместо това, изразете своята позиция по въпроса и му дайте възможност да предложи алтернативен план за справяне със ситуацията. Бъдете отбор!

 Те празнуват (дори и малките) победи

Ако приемате, че само големите постижения заслужават да бъдат отпразнувани, ще пропуснете много повратни моменти. Изплащането на ипотека или събирането на крайната сума за ново жилище или автомобил може да отнеме цяла вечност, особено ако се стремите към придобивка от висок ценови клас. И нима ви се чака цели 15 години, за да излезете на вечеря с партньора си и да полеете този повод? Разбира се, че не! Възнаградете се за първата си направена вноска или когато успешно сте събрали 30% от финалната сума. Отдавайте значение на спестовния си прогрес стъпка по стъпка, и ще бъдете по-сплотени по пътя към финалната си цел.

“Не!“ на правилото 50-50

Идеята да си откриете обща банкова сметка за разходите, които делите, е чудесна, но помислете дали подходът 50 – 50 е най-удачния вариант. Обсъдете индивидуалните приходи на всеки от вас и спрямо тези стойности преценте кой с колко ще участва. Ако партньора ви получава 25% по-голяма заплата от вас, е редно той да покрива по-голямата част от общите харчове, а вие – останалата. Тази неформална договорка ще намали напрежението, и ще ви помогне да не се чувствате притиснати до стената от сметките, които не са ви по джоба, в ролята ви на партньора с по-ниски платежни способности.

Важното е партньора ви да вижда, че имате желание да делите разходите, било то за луксозна вечеря навън или последната сметка за тока, а не стоите безучастно, чакайки той да плати. Ако пък той настоява да покрива всички разходи за двама ви, вие може да се реванширате, като му подарите онези обувки, които отдавна е харесал, но все не му остава време да поръча.

Михаела Кинова

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс15 ЮЛИ 2019

Връзката между секса и любимия ни стил музика

Феновете на кънтри музиката и блуса са най-доволни от сексуалния си живот, а метълите са на дъното на класацията

Връзки & секс13 ЮЛИ 2019

Никога не пропускайте почивката с половинката

Почивката през лятото може да спаси връзката

Връзки & секс09 ЮЛИ 2019

Най-важното качество, което ни прави привлекателни

И то никак не е обвързано с външния вид

Връзки & секс08 ЮЛИ 2019

Дали си имате работа със сексуален нарцис?

7 признака безпогрешно издават мъжа, с когото е по-добре да не си лягате