Психология : Връзки & секс07 ДЕКЕМВРИ 2012

Как да сложиш точка на емоционалното садо-мазо във връзката ти

Садо-мазо игрите може да са много възбуждащи в секса, но когато става въпрос за емоционалните отношения с гаджето ти, нещата стоят по съвсем различен начин

Покрай истерията около “50 нюанса сиво” се заговори за садо-мазо игрите в секса и какво поддържа тръпката в леглото.

Игрите на власт и подчинение може да са много възбуждащи в секса, но когато става въпрос за емоционалните отношения с гаджето ти, нещата стоят по съвсем различен начин.

Ако четеш книги по темата за любовните връзки, вече знаеш, че една от любимите идеи на експертите е за равнопоставеността на мъжа и жената като важно условие връзката да е здрава и полезна и за двамата. Защо в толкова много връзки тогава единият определя правилата, а другият се подчинява? Такава двойка може да продължи да съществува с години въпреки учудването на техните познати: “Kак е възможно той/ тя да търпи такова отношение?”. Обяснението е, че и двамата обслужват зависимостта си от ролята, която са избрали и докато не я преодолеят, няма как да се освободят от омагьосания кръг на причиняване и понасяне на болка.

Дори и да си мислиш, че не познаваш такава двойка, не бъди толкова сигурна, защото наблюденията на психолозите показват, че много често садомазохизмът в двойката умело се крие от останалите хора и на пръв поглед всичко изглежда окей.

Липсващият баланс

Традиционно мъжът играе “садистичната” роля, а жената – ролята на жертва. Още от каменната ера по-малката физическа сила на жената е означавала и подчинение на този, който осигурява прехраната – мъжът. Освен това, според научни изследвания нивото на тестостерона определено има значение за склонността към агресивност у човек или животно. Ние, жените произвеждаме в тялото си този хормон около 40-60 пъти по-малко от количеството тестостерон, което мъжкото тяло продуцира.

Въпреки че вече не ни се налага да чакаме мъжът да се върне в пещерата и да донесе вечерята, жената все още много по-често от мъжа възприема ролята на подчинена.

Но опиянението от властта в отношенията замайва главата и на доста жени, които може да го показват съвсем директно, или завоалирано – като карат гаджето си да ги чака всеки път по половин час, когато имат среща, например. Понякога е въпрос на липса на организираност, но понякога е скрит начин за упражняване на власт и контрол. Скорошно проучване на изследователката Нора Дънбар показва, че в много малък процент от връзките отношенията са наистина честни и балансирани, дори и самите участници в двойката да не усещат, че играят подмолни игри.

Обичайните “военни зони” за разиграване на властови игри са: домакинската работа, шофирането и плановете за изкарване на уикендите и ваканциите.

Според Дънбар, много е важно мъжът и жената да се научат да си разменят традиционните роли в двойката. 

Какво означава това? Разчупването на стереотипите винаги има добър ефект, защото връзката се освежава. Да остави типичната си роля и да се научи на нов тип поведение не е полезно само за мазохиста, но и за садиста, който според Дънбар често е мазохист “под прикритие” и също страда в отношенията, дори и да не е винаги осъзнато. 
 
Ако искаш да разпознаеш лесно садистa, виж на стр. ii кое поведение го издава.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс16 МАЙ 2019

Има ли надежда, ако сме спрели да правим секс?

Ето как да разпалите искрата отново

Връзки & секс12 МАЙ 2019

Важни, забавни и щури факти за секса

Например: При еякулация семенната течност се изстрелва със скорост, по-висока от тази на градския транспорт

Връзки & секс09 МАЙ 2019

До 46% от жените плачат след секс

Ако и на вас ви се е случвало, със сигурност не сте сами

Връзки & секс21 АПРИЛ 2019

Двата най-важни въпроса за вашата връзка

Удивително е колко много хора подминават сигналите, които са пред очите им