Психология : Връзки & секс18 СЕПТЕМВРИ 2019

Една трета от хората се връщат при бившия си. Да го направим ли и ние?

Това проучване показва интересен поглед върху темата

Заслужава ли си да дадем още един шанс на старата връзка?

Ново проучване, публикувано в академичното издание Social Psychological and Personality Science проследи какво се случва с двойките след раздяла. За целта изследва хора, които наскоро са скъсали с бившите си партньори. Повечето от изследваните лица са били в сериозна връзка – женени двойки или такива, които са живели заедно преди края на отношенията им.

В най-често срещания случай след раздялата настъпва период на тъга, в който хората се опитват да се адаптират към промяната. Но според стастиката от проучването се оказва че една трета от всички тези хора така и не успяват да преодолеят раздялата и се връщат при бившия си.

Изследователите от проучването потърсиха причината за двойките да се съберат и най-често те посочват, че общите спомени, емоционалната привързаност и респекта, който чувстват към партньора им ги е накарало да се върнат. По-малко от изследваните хора казват, че го правят от страх от самота или от задължения към семейството, в случая на двойките с деца.

Да, можеш да го накараш да се влюби в теб отново

Интересното е, че в над половината от случаите човекът, който иска да възобнови връзката е точно този, който я е приключил по начало. Най-често причината зад това е, че тези хора се притеснявта дали решението им не е било прибързано или неправилно.

Във връзка с това изследване, психологът и автор на книгата “Dangerous Relationships: How To Identify And Respond To The Seven Warning Signs Of A Troubled Relationship”, д-р Ноел Нелсън търси отговор на най-важния въпрос:

Струва ли си да се върнем след края на връзка?

Тя посочва, че за да разберем това проучване и причините на хората да възобновят връзката е важно да знаем, че сред изследваните 38% от двойките са скъсали заради изневяра, но от тях са единични случаите, които са се събрали отново. С това тя иска да покаже, че връзките, при които доверието е нарушено, трудно могат да бъдат спасени.

Не си като никоя друга, щом аз те обичам

“Стига да няма сериозни проблеми между партньорите, стига да няма агресивно поведение и насилие, всяка връзка може да бъде спасена, ако и двамата го искат достатъчно. Партньорите трябва да са готови да работят върху себе си и да говорят за проблемите си”, казва д-р Нелсън.

Тя съветва всички, които обмислят да се върнат при бившия си, да преценят първо какви са причините, заради които го правят. Не опитвайте да възобновите връзката само от самота или страх. Помислете си какво трябва да инвестирате, за да подобрите отношенията си и дали има шанс да намерите щастие в тази връзка.

Когато любовта дойде, без да сме готови за нея

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс14 ОКТОМВРИ 2019

Форплей за по-добър секс?

Какво не знаем за него, а трябва?

Връзки & секс09 ОКТОМВРИ 2019

Проучване показва, че хората с връзка от разстояние са по-щастливи

Оказва се, че често срещаното схващане, че връзките от разстояние нямат бъдеще, не винаги е внярна

Връзки & секс29 СЕПТЕМВРИ 2019

Колко често трябва да правим секс, за да сме щастливи

Не се притеснявайте - сексът дори веднъж седмично е достатъчен, за да ни направи по-щастливи и здрави

Връзки & секс24 СЕПТЕМВРИ 2019

Наистина ли е в природата ни да бъдем неверни?

Според науката, в природата на човек не е закодирано да бъде верен на един партньор