Психология : Better me30 НОЕМВРИ 2016

Защо по-умните хора обичат да са сами

Науката откри връзка между нивото на интелигентност и желанието да прекарваме повече време насаме

Новите приятелства обикновено са щастливо събитие в живота на всеки един от нас. Но ако при вас не е така, това може би е свързано с високата ви интелигентност.

Видни психолози от Университета по мениджмънт в Сингапур и Лондонското училище по икономика и политически науки са провели изследване сред 15 000 души в опит да разберат дали щастието е свързано с фактори като интелигентност, гъстота на населението и новите приятелства.

Те са открили, че “по-интелигентните хора не изпитват щастие от живота ако им се налага да излизат често с приятели”. Учените обясняват това с факта, че те предпочитат да се фокусират върху своето израстване, вместо да си губят времето с празни приказки.

В миналото за ловците социалните взаимоотношения са били необходими за оцеляването. Но днес това вече не е нужно. Затова и умните хора лесно преодоляват този биологичен импулс, тъй като той вече не е необходимост за тях. Психолозите твърдят, че “по-умните хора, които притежават по-високи нива на обща интелигентност, имат по-голяма способност да решават еволюционно нови проблем и се сблъскват с по-малко трудности в разбирането и сблъскването с нови лица и ситуации.”

Друго обяснение е, че интелигентните хора са по-амбициозни, тъй като предпочитат да прекарват времето си, като се фокусират върху проектите си. Така че следващия път не се чувствайте виновни, когато предпочетете да си останете сами у дома, вместо да излезете с компанията по женски.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me07 ОКТОМВРИ 2019

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието

Better me05 ОКТОМВРИ 2019

Тялото, умът и душата се трансформират на всеки 7 години

Какво се случва във всеки от тези важни цикли на живота?

Better me30 СЕПТЕМВРИ 2019

Не бъдете мултифункционални

Митът за жената, която може всичко по всяко време изхабява психиката

Better me22 СЕПТЕМВРИ 2019

Какво да направим през уикенда, за да е по-добра седмицата ни?

Времето за почивка е перфектен момент да дадем основи на една по-продуктивна седмица