Психология : Better me30 НОЕМВРИ 2016

Защо по-умните хора обичат да са сами

Науката откри връзка между нивото на интелигентност и желанието да прекарваме повече време насаме

Новите приятелства обикновено са щастливо събитие в живота на всеки един от нас. Но ако при вас не е така, това може би е свързано с високата ви интелигентност.

Видни психолози от Университета по мениджмънт в Сингапур и Лондонското училище по икономика и политически науки са провели изследване сред 15 000 души в опит да разберат дали щастието е свързано с фактори като интелигентност, гъстота на населението и новите приятелства.

Те са открили, че “по-интелигентните хора не изпитват щастие от живота ако им се налага да излизат често с приятели”. Учените обясняват това с факта, че те предпочитат да се фокусират върху своето израстване, вместо да си губят времето с празни приказки.

В миналото за ловците социалните взаимоотношения са били необходими за оцеляването. Но днес това вече не е нужно. Затова и умните хора лесно преодоляват този биологичен импулс, тъй като той вече не е необходимост за тях. Психолозите твърдят, че “по-умните хора, които притежават по-високи нива на обща интелигентност, имат по-голяма способност да решават еволюционно нови проблем и се сблъскват с по-малко трудности в разбирането и сблъскването с нови лица и ситуации.”

Друго обяснение е, че интелигентните хора са по-амбициозни, тъй като предпочитат да прекарват времето си, като се фокусират върху проектите си. Така че следващия път не се чувствайте виновни, когато предпочетете да си останете сами у дома, вместо да излезете с компанията по женски.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me20 ФЕВРУАРИ 2020

Наръчник за успех от Виктория Бекъм, Бионсе и още три влиятелни жени

"Повечето от хората, които работят за мен, са жени", споделя Виктория Бекъм

Better me08 ФЕВРУАРИ 2020

Номофобия: Ужасът да не останеш без телефон

Научете кои са симптомите, че сте пристрастени към мобилния си, и как да се справите с това

Better me20 ЯНУАРИ 2020

Японският метод, който ще ви помогне да организирате парите си

Разработен пред век, но работи по-добре от всякога точно днес

Better me19 ЯНУАРИ 2020

Как да се превърнете в по-спокоен човек

Усвоете тези 10 навика