Тъжната музика след раздяла е като разговор с приятелка

Предписанието на учените: след загуба си пуснете Адел и Алиша Кийс!

Ново изследване, публикувано в Journal of Consumer Research, доказва ползата от тъжните песни. След раздяла с гаджето, слушането на такива парчета действа успокояващо като разговор с близка приятелка. 

Според учените от Университета в Калифорния, Бъркли, тъжната музика създава усещане, че някой те разбира в тежкия момент, подкрепя те и ти съчувства. Това намалява самотата и неприятното чувство, че си сам с болката си.

За да стигнат до този извод, изследователите попитали 200 участници серия от въпроси, свързани с негативни сценарии като раздяла с приятел или скъсване на изпит. След това били попитани дали биха предпочели да преодолеят болката с помощта на забавен приятел или такъв, който ще им съчувства, на фона на весела или тъжна музика. Участниците единодушно заявили, че предпочитат в такъв момент да са в компанията на съчувстващ приятел и тъжна музика. 

Може да изглежда на пръв поглед нелогично, но този подход има смисъл, защото в първия етап на преодоляване на някаква раздяла или загуба, човек има нужда да си поплаче добре, за да освободи напрежението. А на фона на тъжни парчета, това става много по-лесно. 
Така че, когато минаваш през периода на печал след приключване на връзка или каквото и да е друго неприятно събитие, си свали песни като тези на Адел, Coldplay, Ед Шийрън, Леона Люис и Алиша Кийс.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me07 ОКТОМВРИ 2019

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието

Better me05 ОКТОМВРИ 2019

Тялото, умът и душата се трансформират на всеки 7 години

Какво се случва във всеки от тези важни цикли на живота?

Better me30 СЕПТЕМВРИ 2019

Не бъдете мултифункционални

Митът за жената, която може всичко по всяко време изхабява психиката

Better me22 СЕПТЕМВРИ 2019

Какво да направим през уикенда, за да е по-добра седмицата ни?

Времето за почивка е перфектен момент да дадем основи на една по-продуктивна седмица