Психология : Better me19 АПРИЛ 2016

По-умните хора имат по-малко приятели

Те не обичат да губят времето си в социални активности, а вместо това го посвещават на собствените си цели

По-умните хора имат по-малко приятели

Колко точно на брой са хората, за които можете да кажете, че са ви близки приятели?

Не говорим за познати или компанията, с която често пиете по питие след работа или ходите на почивка. Става дума за хора, на които можете да се обадите в труден момент, да поискате помощ, съвет и изобщо да разчитате, че ще бъдат до вас.

Вероятно числото не е голямо. Вероятно дори се броят на пръстите на едната ви ръка. Но ако си мислите, че тази новина е депресираща, бързаме да ви успокоим – всъщност никак не е.

Едно скорошно проучване, публикувано в British Journal of Psychology, сочи, че по-умните хора всъщност виреят по-добре в по-малки приятелски групи. Водещите психолози на изследването Сатоши Каназава и Норман Ли откриват, че докато повечето хора се чувстват по-щастливи, когато са заобиколени от близките си и непрекъснато общуват с тях, хората, които са по-интелигентни, всъщност са щастливи, когато са сами.

“По-интелигентните личности са по-доволни от начина на живот, който водят, когато социалните им контакти всъщност са сведени до минимум,” сочи изводът от изследването.

int people2

Друго подобно проучване на Каръл Греъм, учен от института Brookings, публикувано в The Washington Post, казва следното: “Хората с по-високо IQ и притежаващи капацитета да го използват, е по-вероятно да странят от социализацията, тъй като са фокусирани върху неща, които занимават ума им в дългосрочен план.”

Ако се замислите, резултатите от двете проучвания са наистина логични. Умните хора често имат нови, вълнуващи идеи или работят по няколко неща едновременно. За тях времето, прекарано по заведения и паркове, понякога може и да е изгубено, тъй като предпочитат да го посветят на нещо по-ползотворно, отколкото да го прекарат в слушане за поредната семейна ваканция или любовни драми.

Последното изследване сочи, че в древността мозъците на предците ни били перфектно адаптирани към живота в африканската савана, където хората живеели на групи от малко над 100 човека. Социалната активност била много важна за развитието им, но същевременно също толкова важно било и личното пространство. Според учените, вероятно има връзка между начина, по който сме еволюирали и динамичния живот, който водим днес. По-интелигентните хора по-лесно се адаптират към изискванията на модерното общество, без да имат нужда да взаимодействат с други хора, за да го постигнат.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Ново проучване доказва, че е по-добре да раждаме децата си на по-късна възраст
Better me13 ОКТОМВРИ 2020

Какво могат да ни научат майките за успеха на работа

Организация на времето е тяхното второ име

Прочетете това, ако завиждате на другите жени
Better me09 ОКТОМВРИ 2020

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието

Седмичен хороскоп от 18 до 24 май
Better me29 СЕПТЕМВРИ 2020

Три неща, които успешните жени правят всеки ден

За успех на работата и в живота трябва да търсим баланса