На колко години сте? Внимавайте, ако са 29, 39, 49, 59…

Ставаме склонни към изневяра и депресия

Досега смятахме, че кризата на средната възраст спохожда човек веднъж в живота.

Нови проучвания хвърлят различна светлина върху кризите, свързани с ЕГН-то. Оказва се, че на всяка възраст, завършваща на 9, хората са разтърсени от желание за радикална промяна, както и стават склонни към депресия.
Явлението започва на 29 години и се случва отново на 39, 49, 59 и т.н.
“По време на нашите изследвания, открихме, че на възраст завършваща на цифрата 9 хората масово се измъчват от въпроса дали животът им има смисъл”, казва професор Адам Алтър от Stern School of Business в Ню Йорк. “Това може да се окаже много сложно психологическо изживяване, особено ако човекът не е уверен в изборите си от миналото и в посоката, която е поел животът му”. Хората стават склонни към радикални промени, често изведнъж се втурват да тренират усилено или да променят външния си вид по друг начин, повишава се драстично рискът да изневерят на партньорите си, както и да изпаднат в депресия. За съжаление се покачва и рискът от самоубийство.
Като всяка криза, и тази може да тласне човек в коренно различни посоки. Хората се насочват или в крайно мотивирани действия (например започват да живеят здравословно) или в крайно деструктивна посока. В най-лошия случай, ако емоционалното равновесие на човек като цяло е разклатено, неговите мерки за справяне със съмненията са радикални, хаотични и рисковани. Случва се хора да напуснат сигурната си, макар и скучна работа, да профукат всичките си спестявания и да решат да станат инструктори по сърф на морето. В групата на 29-, 39-, 49- и 59-годишните също се срещат и много хора, които изоставят семействата си и могат даже да се отчуждят от децата и близките си в желанието рязко да прескочат в някаква нова, по-пълноценна, желана (но и неясна за тях самите) реалност.
Биологически, тези кризи не са обосновани. Те имат единствено социална причина – усещането за граничност, което ни връхлита точно преди преминаването от една декада в друга. “Чисто биологически, разликата между 29 и 30 години не е по-съществена от тази между 28 и 29 например” – казва проф. Алтър.
Той съветва да не се поддаваме на усещането за надвиснал катаклизъм, когато сме на възраст с девятка накрая. Тези моменти просто са добър повод да спрем и да помислим над посоката, която сме избрали за живота си и може би да вземем някои важни решения и да се отървем от неща, които ни пречат. Но със сигурност не е нужно да преобръщаме рязко целия си живот и да вършим неща, за които по-късно ще съжаляваме.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me20 ФЕВРУАРИ 2020

Наръчник за успех от Виктория Бекъм, Бионсе и още три влиятелни жени

"Повечето от хората, които работят за мен, са жени", споделя Виктория Бекъм

Better me08 ФЕВРУАРИ 2020

Номофобия: Ужасът да не останеш без телефон

Научете кои са симптомите, че сте пристрастени към мобилния си, и как да се справите с това

Better me20 ЯНУАРИ 2020

Японският метод, който ще ви помогне да организирате парите си

Разработен пред век, но работи по-добре от всякога точно днес

Better me19 ЯНУАРИ 2020

Как да се превърнете в по-спокоен човек

Усвоете тези 10 навика