Психология : Better me19 АВГУСТ 2018

Как да се опитваш да бъдеш щастлива те прави нещастна

Щастието се крие в дребните жестове на внимание и споделените мигове с любимите ни хора.

Щастието е най-искрената и прекрасна човешка емоция. Може би затова непрестанно се опитваме да бъдем щастливи, но ако се стараем твърде много със сигурност ще се провалим.

Една стара поговорка гласи “Щастието е пътуване, а не крайна точка”. Когато сме фокусирани изцяло върху това да търсим щастието, ние всъщност пропускаме малките моменти на радост: топлите слънчеви лъчи, уханието на люляк през лятото, случайната среща с приятел и т.н.

Това е и първата грешка, която допускаме в преследване на щастието: не оценяваме какво имаме сега, защото непрестанно търсим нови усещания и придобивки, които да ни донесат така желаното чувство.

По този начин нашата нужда за щастие става незадоволима и независимо какво правим никога не е достатъчно. Впускаме се в щури приключения и поемаме необмислени рискове, защото си мислим, че силните усещания вървят ръка за ръка с щастливите моменти. А истината е, че щастието се крие в дребните жестове на добрина и споделените мигове с любимите ни хора.

Втора грешка, която допускаме в търсене на щастието е да се сравняваме с околните. Постоянно наблюдаваме другите – къде ходят на почивка, къде вечерят, с какво са облечени – и се чувстваме зле когато някой изглежда по-щастлив от нас.

Социалните медии определено засилват неприятните емоции, тъй като ни засипват със снимки на усмихнати хора, излежаващи се на плажа с коктейл в ръка. Но тези уловени мигове на щастие са само моментни и не ни показват какво всъщност изпитват хората зад камерата.

Сравнението с другите е полезно само когато ни действа мотивиращо или ни дава идеи, които и ние да приложим като например да си направим пикник сред природата, да си приготвим домашен кекс или да прочетем нова книга.

Последната грешка, която допускаме в преследване на щастието е да подтискаме негативните си емоции, тъй като те не ни носят нищо позитивно. Учени твърдят, че отдаването на емоции, особено на негативните, освобождава съзнанието ни от отрицателната енергия.

В този смисъл, да преживяваме неприятни случки и свободно да изразяваме чувствата си, има терапевтично действие и ни помага да се радваме повече на всичко, което ни заобикаля.

За да бъдем щастливи, трябва просто да спрем да се стараем толкова много. Нужно е само да се огледаме около себе си и да открием онези малки и големи неща, които ни карат да се усмихваме и които обичаме с цялото си сърце.

от Яна Петрова

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me16 АПРИЛ 2019

50 научни факта за това как ни влияят цветовете

Знаехте ли, че синьото ни предразполага да харчим повече пари?

Better me25 МАРТ 2019

Как пилеем парите си, без да усетим

Ако спрем да правим тези няколко неща, можем да закърпим дупките в месечния бюджет

Better me08 МАРТ 2019

Кои са навиците на щастливите хора

За да бъдем щастливи не ни трябват големи богатства или чудеса, просто няколко добри навика.

Better me27 ФЕВРУАРИ 2019

Тест: Оставяш ли парите да контролират живота ти?

Проблемите с парите влияят на всички аспекти на живота ни, понякога твърде много. Този тест ще ти каже дали финансите контролират щастието ти.