Психология : Better me19 АВГУСТ 2018

Как да се опитваш да бъдеш щастлива те прави нещастна

Щастието се крие в дребните жестове на внимание и споделените мигове с любимите ни хора.

Как да се опитваш да бъдеш щастлива те прави нещастна

Щастието е най-искрената и прекрасна човешка емоция. Може би затова непрестанно се опитваме да бъдем щастливи, но ако се стараем твърде много със сигурност ще се провалим.

Една стара поговорка гласи “Щастието е пътуване, а не крайна точка”. Когато сме фокусирани изцяло върху това да търсим щастието, ние всъщност пропускаме малките моменти на радост: топлите слънчеви лъчи, уханието на люляк през лятото, случайната среща с приятел и т.н.

Това е и първата грешка, която допускаме в преследване на щастието: не оценяваме какво имаме сега, защото непрестанно търсим нови усещания и придобивки, които да ни донесат така желаното чувство.

По този начин нашата нужда за щастие става незадоволима и независимо какво правим никога не е достатъчно. Впускаме се в щури приключения и поемаме необмислени рискове, защото си мислим, че силните усещания вървят ръка за ръка с щастливите моменти. А истината е, че щастието се крие в дребните жестове на добрина и споделените мигове с любимите ни хора.

Как да се опитваш да бъдеш щастлива те прави нещастна

Втора грешка, която допускаме в търсене на щастието е да се сравняваме с околните. Постоянно наблюдаваме другите – къде ходят на почивка, къде вечерят, с какво са облечени – и се чувстваме зле когато някой изглежда по-щастлив от нас.

Социалните медии определено засилват неприятните емоции, тъй като ни засипват със снимки на усмихнати хора, излежаващи се на плажа с коктейл в ръка. Но тези уловени мигове на щастие са само моментни и не ни показват какво всъщност изпитват хората зад камерата.

Сравнението с другите е полезно само когато ни действа мотивиращо или ни дава идеи, които и ние да приложим като например да си направим пикник сред природата, да си приготвим домашен кекс или да прочетем нова книга.

Как да се опитваш да бъдеш щастлива те прави нещастна

Последната грешка, която допускаме в преследване на щастието е да подтискаме негативните си емоции, тъй като те не ни носят нищо позитивно. Учени твърдят, че отдаването на емоции, особено на негативните, освобождава съзнанието ни от отрицателната енергия.

В този смисъл, да преживяваме неприятни случки и свободно да изразяваме чувствата си, има терапевтично действие и ни помага да се радваме повече на всичко, което ни заобикаля.

За да бъдем щастливи, трябва просто да спрем да се стараем толкова много. Нужно е само да се огледаме около себе си и да открием онези малки и големи неща, които ни карат да се усмихваме и които обичаме с цялото си сърце.

от Яна Петрова

Как да се опитваш да бъдеш щастлива те прави нещастна

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Страшните филми изгарят повече калории от разходка
Better me02 ЮЛИ 2020

Стойте далеч от телевизора, когато изпитвате депресивни мисли

Телевизорът - приятел или враг в моментите на трудност?

Откриха връзка между Фейсбук и депресията
Better me23 ЮНИ 2020

Възможен ли е свят без насилие?

Учен от Харвард изследва човешкото съзнание, за да открие отговора

Грешката, която никоя зодия не си признава
Better me17 ЮНИ 2020

Прегърбването и още вредни навици, с които засилваме симптомите на депресия

Елиминирайте тези навици, ако искате да се преборите с депресията

Силата на активното слушане и как то може да преобърне живота ни
Better me15 ЮНИ 2020

Силата на активното слушане и как то може да преобърне живота ни

Пълноценният разговор може да ни помогне както в личния, така и в професиона