Как да реагираме на необоснована критика?

Ползваме най-ефективните съвети на психолозите

Какво тук значи някаква си справедливост?!

Това е идеалната максима за неоправданата критика. И независимо дали смятате, че сте прави и дали това съвпада с реалността, не си струва да губите емоциите и здравето си заради тази „несправедливост“. Как да го направите?

1.Научете се да контролирате мозъка си. Какво не е както трябва? Защо това, което се случва, ви се струва толкова несправедливо. Преди да направите или да кажете нещо, изчакайте няколко секунди, за да обмислите сериозно ситуацията. В противен случай рискувате да влошите нещата.

2. Помислете колко важно всъщност е това, което се е случило. Може би този човек не е толкова значим за вас? А думите в действителност не оказват никакво влияние? Задължително оценете мащаба на „катастрофата“. Мислете конструктивно – разглеждайте нещата спокойно и без истерии. Не давайте да се разбере, че самочувствието ви е уязвено: това означава да се принизите на нивото на опонента си.

3. Запомнете: по-добре да изберете да бъдете здрави, а не прави. Направете си подарък и спрете да се тревожите за всеки повод. Може и несправедливо да са ви обидили. Но това струва ли си нервите ви. Справедливостта е относително понятие: всеки има своя собствена.

4. Не приемайте ролята на вечно обидената жертва. И не заради това как ще ви възприемат околните, а заради опасността да си повярвате вие самите, че сте нещастни. Всички в различни ситуации ставаме жертви – не се концентрирайте върху това, нито пък се афиширайте. Продължавайте да се движите спокойно.

Хората, които мрънкат, живеят по-дълго

Да се преборим с постоянната тревожност

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me06 АВГУСТ 2019

Да можеш да назоваваш емоциите си дава огромна сила

Това е особено важно откритие за хората, склонни към тревожност и депресия

Better me12 ЮЛИ 2019

Кога жените се чувстват най-уверени?

Когато достигнем тази възраст се чувстваме прекрасно в тялото си

Better me11 ЮЛИ 2019

Стресът от това винаги да взимаме правилното решение

Психолозите откриха, че този стремеж може да ни навреди

Better me04 ЮЛИ 2019

Парадоксът, който наричаме "шопинг терапия"

Да си припомним най-важното - разходката до мола не решава реални проблеми