Как да разберете дали някой ви лъже

10 признака издават измамниците – ето кои са

Знаете ли как да разпознаете знаците, че някой ви лъже?

Някои от тях са твърде очевидни, докато другите са добре прикрити. И докато едни хора лъжат на дребно и им личи, други са толкова обиграни, че ще ви е трудно да разберете, че не ви казват истината.

Ето няколко съвета как да разпознаете лъжата.

Контакт с очи

Обикновено има два варианта за контакт с очи, ако ви лъжат – или човекът няма да ви гледа в очите, или пък ще го прави твърде много. Ако човекът ви лъже, може да има усещане, че сте хванали и ще гледа надолу към пода или настрани. Някои хора обаче са дръзки и напротив, ще ви гледат право в очите.

Директни или отклоняват вниманието

Лъжците заявяват директно, че това или онова не се е случило. “Не съм спал с друга жена” е класика. Това е опит да стане напълно ясно какво имат предвид, но в крайна сметка се получава обратен ефект – историята става трудна за вярване. Друга тактика на лъжеца е отклоняването в друга посока, например с въпроса “откъде имаш тази информация?”, докато той се мъчи да се измъкне от ситуацията.

Странен език на тялото

Лъжците често нервничат, обръщат се настрани от човека, с когото разговарят, често мигат, усмихват се твърде малко, а интонацията в гласа им се мени неконтролируемо. Възможно е и да кръстосат ръце пред тялото си, което е знак, че се “затварят”. Някои хора са твърде неумели лъжци и нервничат повече от нормалното, докосват лицето си, играят си нервно с ключовете или друг предмет, който им е попаднал в ръцете.

Повече информация

Хората, които ви лъжат, може и да ви предоставят допълнителна информация, която не сте искали. Те си мислят, че като разкрият историята си, ще я направят по-лесна за вярване. Но това, което се случва е, че правят историята твърде сложна и оттам по-скоро трудна за вярване.

Защита

Лъжецът е склонен да заеме отбранителна позиция. Той ще направи всичко възможно, за да отвлече вниманието ви от себе си и ще се разяри, че поставяте под въпрос невинността му. Хората, които казват истината, се държат по обратния начин и стават нападателни. Така лесно може да хванете лъжеца – ако променя темата на разговора без очевидна причина.


Още на страница ii

10+1 прически, на които не можахме да устоим
7 типа дразнещи колеги и как да се справите с тях
Как да се обличаме според зодиакалния ни знак

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me14 СЕПТЕМВРИ 2019

Как да спра да анализирам прекалено?

Когато човек анализира прекалено, това не само не решава проблемите в повечето случаи, но краде от времето ни за радостите, от които душата има нужда

Better me11 СЕПТЕМВРИ 2019

5 дни депресия след ваканцията

Адаптирайте се като се върнете по-рано от отпуска

Better me05 СЕПТЕМВРИ 2019

Пет дни без Фейсбук правят чудеса за душата

Пасивното използване на социалната мрежа масово влошава емоционалното състояние на потребителите

Better me27 АВГУСТ 2019

Изненадващо откритие: Котките скъсяват живота на жените

Три различни проучвания свързаха котките с повишен риск от рак при жените