Психология : Better me21 ЯНУАРИ 2019

21 януари: най-депресиращият ден в годината

Чувствате се потиснати и без настроение? Има защо.

Днес официално е най-депресиращият ден за цялата година, като това твърдение дори е подкрепено с научна формула.

21-ви януари (както и всеки трети понеделник на януари всяка година) е обявен за “Blue Monday” или денят когато се чувстваме най-зле. Липсата на настроение, енергия и мотивация както за работа, така и за тренировки и диети, не е случайна.

Гениално простички ритуали за по-добър живот

Идеята за #bluemonday възниква през 2005-та година, когато екип учени изготвя формула, която доказва и обяснява защо именно третият понеделник на всеки януари е денят, когато се чувстваме много депресирани и дори апатични, без видима причина.

Факторите, които учените са взели предвид, са следните: лошото време, финансовите задължения (или липсата на пари след празниците), изпарилия се празничен дух, разочарованието ни от неспазените новогодишни обещания и като цяло желанието ни за промяна, съспътствано от липсата на мотивация и енергия тази промяна да се случи. Ето как изглежда и формулата:

 The formula for calculating Blue Monday

Разбира се, този ден не трябва да ви отчайва напълно, тъй като не продължава дълго, а и винаги има начин да си подобрите настроението. Кои са най-безотказно работещите трикчета?

Препрограмирайте лесно ума си за повече щастие

Започнете с малките неща, които ви носят щастие: любима песен/музика/филм, топла вана след работа, разговор с близка приятелка/роднина, вкусна вечеря със свежи зеленчуци, кратка тренировка и разбира се, малко време, прекарано с любимия човек, а ако нямате такъв – и парченце шоколад ще спаси положението.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me20 ФЕВРУАРИ 2019

Как да си организираш времето след работа

След работа ни се иска да свършим милион неща, а никога не успяваме. С тези идеи за организация на времето ще можеш максимално да се възползваш от деня си.

Better me12 ФЕВРУАРИ 2019

За да излизате винаги добре на снимки, спазвайте тези 8 правила

Отговаряме на въпросите "Как да застана?" и "Къде да си сложа ръцете?"

Better me09 ФЕВРУАРИ 2019

Боядисаната коса помага и в работата, и в секса

Научно потвърдено е, че боядисването на косата прави жените по-уверени

Better me03 ФЕВРУАРИ 2019

10 признака на емоционалната зрялост

Един от тях е, че вече успявате да се въздържате от безсмислени конфликти