Психология : Better me21 ЯНУАРИ 2019

21 януари: най-депресиращият ден в годината

Чувствате се потиснати и без настроение? Има защо.

Днес официално е най-депресиращият ден за цялата година, като това твърдение дори е подкрепено с научна формула.

21-ви януари (както и всеки трети понеделник на януари всяка година) е обявен за “Blue Monday” или денят когато се чувстваме най-зле. Липсата на настроение, енергия и мотивация както за работа, така и за тренировки и диети, не е случайна.

Гениално простички ритуали за по-добър живот

Идеята за #bluemonday възниква през 2005-та година, когато екип учени изготвя формула, която доказва и обяснява защо именно третият понеделник на всеки януари е денят, когато се чувстваме много депресирани и дори апатични, без видима причина.

Факторите, които учените са взели предвид, са следните: лошото време, финансовите задължения (или липсата на пари след празниците), изпарилия се празничен дух, разочарованието ни от неспазените новогодишни обещания и като цяло желанието ни за промяна, съспътствано от липсата на мотивация и енергия тази промяна да се случи. Ето как изглежда и формулата:

 The formula for calculating Blue Monday

Разбира се, този ден не трябва да ви отчайва напълно, тъй като не продължава дълго, а и винаги има начин да си подобрите настроението. Кои са най-безотказно работещите трикчета?

Препрограмирайте лесно ума си за повече щастие

Започнете с малките неща, които ви носят щастие: любима песен/музика/филм, топла вана след работа, разговор с близка приятелка/роднина, вкусна вечеря със свежи зеленчуци, кратка тренировка и разбира се, малко време, прекарано с любимия човек, а ако нямате такъв – и парченце шоколад ще спаси положението.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me14 СЕПТЕМВРИ 2019

Как да спра да анализирам прекалено?

Когато човек анализира прекалено, това не само не решава проблемите в повечето случаи, но краде от времето ни за радостите, от които душата има нужда

Better me11 СЕПТЕМВРИ 2019

5 дни депресия след ваканцията

Адаптирайте се като се върнете по-рано от отпуска

Better me05 СЕПТЕМВРИ 2019

Пет дни без Фейсбук правят чудеса за душата

Пасивното използване на социалната мрежа масово влошава емоционалното състояние на потребителите

Better me27 АВГУСТ 2019

Изненадващо откритие: Котките скъсяват живота на жените

Три различни проучвания свързаха котките с повишен риск от рак при жените