Галерии : Мода : Мода : Новини01 АПРИЛ 2016

Plus-size моделите, които променят модната индустрия

Те са размер секси и не се страхуват да го покажат!

28-годишната Ашли е може би най-популярният plus-size модел в момента. По-рано тази година брюнетката взриви интернет, ставайки първият модел с нетрадиционни форми, появявал се някога на страниците на мъжкото списание Sports Illustrated. Преди дни Греъм пък изгря на корицата на еротичното издание MAXIM, като по този начин покори още една крепост, досега останала недостъпна за plus-size красавиците.

От началото на кариерата си Ашли се бори със стереотипите, поставени от модната индустрия. Използвайки различни платформи като социалните мрежи и лекциите на TED, Греъм се превърна в нещо като лице на новото поколение модели с размер, различен от S. Макар тя самата да отрича термина “plus-size”, стартирайки движението “I Am Size Sexy” (букв. “Аз съм размер секси”), горещата брюнетка многократно е говорила за това колко важно е такива момичета да се появяват във фотосесии и реклами, особено на бельо и бански.

Много се говори за това колко е важно моделите да бъдат естествени в социалните мрежи, а списанията да публикуват възможно най-малко обработени фотосесии. Да бъде натурална е истинско призвание за Барби Ферейра. Неретуширани селфита, забавни Snapchat клипове и поглед към личния й стил са само част от нещата, които я правят толкова популярна сред феновете й.

Барби обаче е много повече от Instagram звезда. Едно от основните й занимания е да използва известността си и платформата на социалните мрежи, за да даде положителен пример на младите момичета, учейки ги да приемат тялото си такова, каквото е, и да бъдат уверени в себе си. Нищо чудно, че последователите й са хиляди.

26-годишната Филомена е модел, хуманитарист и писател, и не се страхува да говори за стереотипите, свързани с красотата и цвета на кожата. Нейните автобиографични есета адресират проблемите с разнообразието, което липсва и в plus-size индустрията, като същевременно с това насърчава момичетата да харесват фигурата си.

През 2014 г. тя стартира The Lily Project – форум за млади жени, където те свободно да дискутират проблеми свързани с външния вид, политиката и феминизма. Освен с мода, Квао се занимава и с популяризирана на глобални каузи като достъп до здравеопазване и работа за организацията Women for Women International.

28-годишната Клемантин се превърна в Instragram сензация в beauty средите, споделяйки свое видео, на което изпробва червилото Christian Louboutin Rouge. Последователите й бяха впечатлени от типичния й стил на френско момиче, но и от начина, по който моделът с извивки буквално стартира своя собствена кампания за красота.

Въпреки факта, че рекламите в козметичната индустрия рядко са обвързани с тегло, липсата на plus-size модели в тях е повече от забележима. Успехът на Десо вероятно скоро ще промени това. Освен модел и блогър, тя е и основател на криейтив агенцията Les Mijotés, с която се надява да промени не само рекламите, но и начина по който те се правят.

Кандис вероятно е най-активният plus-size модел в света на висшата мода, появявайки се в цял куп дефилета и фотосесии с големи имена като Стивън Мейзъл. Нейните извивки внасят нужното разнообразие в тази почти недостъпна за момичета като нея индустрия, а за това свидетелстват корицата на италианския VOGUE и участието й в календара на Pirelli.

Хъфин е повече от откровена за за желанието си да промени начина, по който моделите с фигура, различна от нормалната за индустрията, се възприемат. Според нея, стереотипите не помагат на младите момичета да разберат, че размерът не е отражение на здравето или добрата форма. Самата тя често публикува клипове и снимки от своите усилени тренировки във фитнеса.

В наши дни моделите не са просто момичета, чиято основна задача е да ви накарат да си купите дрехи. 

Благодарение на социалните мрежи, имена като Джиджи Хадид и Кендал Дженър за много кратко време се превърнаха в истински звезди, но една по-специална група от модели напоследък е окупирала горещите теми в модния свят.

Става дума за plus-size моделите или момичета, които имат извивки, далеч са от размер S и не само се гордеят с това, но и са се нагърбили със задачата да разбият стереотипите относно красотата, поставяни в продължение на десетилетия от модната индустрия.

Малко по малко, те покоряват всяка крепост – от страниците на VOGUE през подиумите в Париж, рекламите на бельо и кориците на Sports Illustrated и MAXIM, това са петте дами, които скоро ще виждаме навсякъде. И ни харесва!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МОДА

Рокля тип кафтан – най-удобният летен тренд
Мода07 ЮЛИ 2020

Рокля тип кафтан – най-удобният летен тренд

Дрехата, която ще ви помогне да посрещнете жегите със стил

Най-доброто от колекцията на Виктория Бекъм
Мода18 СЕПТЕМВРИ 2018

Най-доброто от колекцията на Виктория Бекъм

Селекция на най-добрите попадения за пролет/лято 2019

Нов прочит: Как да носим слим дънките този сезон
Дрескод22 МАРТ 2016

Нов прочит: Как да носим слим дънките този сезон

Внасяме доза градски шик в съчетанията с класическия деним

Кожени якета, капси и дантела: Новата романтика на Elie Saab
Мода07 МАРТ 2016

Кожени якета, капси и дантела: Новата романтика на Elie Saab

Дизайнерът превърна своите модели в модерни градски принцеси