Мода : Новини13 МАРТ 2018

Легендата и неговата муза: Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн

Кутюриерът, създавал тоалетите на кралски особи, филмови звезди и първата дама на САЩ Джаки Кенеди, си остава най-добре познат като дизайнерът на малката черна рокля на Хепбърн от “Закуска в Тифани”

“Винаги съм харесвал вкуса на Одри, защото тя не беше като останалите филмови звезди. Тя харесваше семплите неща,” казва Юбер дьо Живанши за своето легендарно партньорство с иконата от екрана Одри Хепбърн.

Това, което започва като работен ангажимент, бързо прераства в приятелство, което по-късно кутюриерът определя като “нещо като брак”. След смъртта на Хепбърн през 1993 г., Юбер заявява: “Малко по малко нашето приятелство порасна, а с него и увереността ни един в друг. Между нас никога нямаше критики, никога не се разочаровахме.”

А в самото начало на познанството им, той отказва да я облича във филма “Сабрина”. Двамата се срещат през 1953 г. и след като вечерят заедно, Живанши променя мнението си. От тогава насетне, тя се превръща в негова муза.

10 неща, които научихме за стила от Одри Хепбърн

Само година по-рано Юбер дьо Живанши създава своята модна къща. Още с първата си колекция името му се превръща в хит. Той наема едни от най-красивите модели в Париж и създава дрехи, които разбират нуждите на женското тяло и ги следват.

След филма “Сабрина”, Одри и Юбер непрекъснато работят заедно. Но парньорството му с актрисата е много по-различно от това, което има със съвременичките й като Елизабет Тейлър и София Лорен например. След “Funny Face”, отново с Хепбърн, двамата решават, че само той ще създава дрехите, които носи във филмите си. Живанши винаги настоява, че дизайнът на въпросните тоалети е решение, което и двамата вземат заедно.

Несъмнено една от най-иконичните рокли, която Юбер дьо Живанши създава за Одри, е тази, с която актрисата печели “Оскар” през 1954 г. за ролята си в “Римска ваканция”. Флоралното творение, пристегнато с тънък колан на талията, се превръща в знаково за тяхното партньорство, след като Одри се качва на сцената, за да вземе статуетката в категория “Най-добра актриса”. Десетилетия по-късно роклята все още е един от най-забележителните тоалети, носен на наградите на Филмовата академия.

Другата е черната рокля от филма “Закуска в Тифани”. Съчетана с черни ръкавици, перлена огърлица и слънчеви очила, тя се превръща в един от първообразите на “малката черна рокля”. През 2006 г. роклята е продадена на търг за над 600 000 долара.

 

 

 

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Новини21 ЮНИ 2018

Блестящ стил от Мелания Тръмп и кралица Летисия

Двете се срещнаха в Белия дом

Новини20 ЮНИ 2018

Меган Маркъл в Givenchy на състезанията Royal Ascot

Херцогинята на Съсекс връчи голямата награда

Новини19 ЮНИ 2018

Toms пускат обувки с рисунки от архивите на Disney

Вдъхновени от приказките, удобни за ходене

Новини18 ЮНИ 2018

Гаф с тоалета на Меган Маркъл

Херцогинята на Съсекс избра тоалет на Oscar de La Renta, който не й бе по мярка