Мода : Новини13 МАРТ 2018

Легендата и неговата муза: Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн

Кутюриерът, създавал тоалетите на кралски особи, филмови звезди и първата дама на САЩ Джаки Кенеди, си остава най-добре познат като дизайнерът на малката черна рокля на Хепбърн от “Закуска в Тифани”

“Винаги съм харесвал вкуса на Одри, защото тя не беше като останалите филмови звезди. Тя харесваше семплите неща,” казва Юбер дьо Живанши за своето легендарно партньорство с иконата от екрана Одри Хепбърн.

Това, което започва като работен ангажимент, бързо прераства в приятелство, което по-късно кутюриерът определя като “нещо като брак”. След смъртта на Хепбърн през 1993 г., Юбер заявява: “Малко по малко нашето приятелство порасна, а с него и увереността ни един в друг. Между нас никога нямаше критики, никога не се разочаровахме.”

А в самото начало на познанството им, той отказва да я облича във филма “Сабрина”. Двамата се срещат през 1953 г. и след като вечерят заедно, Живанши променя мнението си. От тогава насетне, тя се превръща в негова муза.

10 неща, които научихме за стила от Одри Хепбърн

Само година по-рано Юбер дьо Живанши създава своята модна къща. Още с първата си колекция името му се превръща в хит. Той наема едни от най-красивите модели в Париж и създава дрехи, които разбират нуждите на женското тяло и ги следват.

След филма “Сабрина”, Одри и Юбер непрекъснато работят заедно. Но парньорството му с актрисата е много по-различно от това, което има със съвременичките й като Елизабет Тейлър и София Лорен например. След “Funny Face”, отново с Хепбърн, двамата решават, че само той ще създава дрехите, които носи във филмите си. Живанши винаги настоява, че дизайнът на въпросните тоалети е решение, което и двамата вземат заедно.

Несъмнено една от най-иконичните рокли, която Юбер дьо Живанши създава за Одри, е тази, с която актрисата печели “Оскар” през 1954 г. за ролята си в “Римска ваканция”. Флоралното творение, пристегнато с тънък колан на талията, се превръща в знаково за тяхното партньорство, след като Одри се качва на сцената, за да вземе статуетката в категория “Най-добра актриса”. Десетилетия по-късно роклята все още е един от най-забележителните тоалети, носен на наградите на Филмовата академия.

Другата е черната рокля от филма “Закуска в Тифани”. Съчетана с черни ръкавици, перлена огърлица и слънчеви очила, тя се превръща в един от първообразите на “малката черна рокля”. През 2006 г. роклята е продадена на търг за над 600 000 долара.

 

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Новини23 ЯНУАРИ 2020

Червеното и лилавото завладя Valentino couture

Ако съдим по тези модели, вече знаем коя ще бъде най-горещата комбинация през тази година

Новини23 ЯНУАРИ 2020

Парис Джексън, Ирина Шейк и сестрите Хадид на последното ревю на Жан-Пол Готие

Шоуто беше едно от най-добрите в кариерата на дизайнера

Новини23 ЯНУАРИ 2020

Когато размерът на чантите полудява, бъдете като Дженифър Лопес

Едни носят огромни чанти, други носят миниатюрни, Дженифър Лопес пък избра да сложи три.

Новини22 ЯНУАРИ 2020

Кая Гербер се завръща в кампания на Jimmy Choo

Кожа, неон и животински принтове чертаят дръзката посока в тази колекция