Мода : Личен стил26 НОЕМВРИ 2018

Girl On The Go: Гардеробът на Ралица Генчева

Тя е писателка, минималистка и съвсем скоро ще бъде и майка

Ралица Генчева, по-известна с псевдонима Charly Wilde, отвори гардероба си и поговори с MissBloom за красота и щастие. 

Този път в рубриката Girl On The Go ви представяме една от най-успешните и популярни български авторки на съвременна поезия. Ралица Генчева завършва икономическо образование и работи в сферата на финансите, докато не решава да превърне хобито си в професия. Към днешна дата тя работи и в агенцията To The Top Agency, като помага на други фирми да се развиват.

През 2014 Ралица публикува първите си стихове в страницата си в Facebook, а днес вече има издадени 2 книги с поезия, 1 за минимализма и 1 поетична, която ще излезе съвсем скоро. 

Girl On The Go: Стилът на Валери Йорданова

Пътят към успеха й не е толкова лесен. Ралица работи в международна одиторска фирма преди да се осмели да покаже на света таланта си. Огромното натоварване и стрес, свързани с работата й, отключват едно от най-типичните заболявания на съвремието: burnout. 

Както тя ни сподели: “През 2015г. в следствие на преработване, получих професионално прегаряне, т.нар. бърнаут, придружен с всекидневни паник атаки. Отне ми около половин година да се възстановя, защото бях достигнала доста крайна фаза на бърнаут. След това дойдоха и промените в живота ми.”

Girl On The Go: Бюти блиц с Антоанет Пепе

Една от най-драстичните промени е приемането на нов начин на живот, диктуван от движението минимализъм. Минимализмът се основава на простичката идея: “По-малкото е повече”. Ралица прилага принципите на минимализма във всички области на живота си, включително и в гардероба си.

Ето какво ни разказа и разкри Charly Wilde за минималистичния си стил:

Опиши стила си само с 3 думи: 

Усмихнат, мечтател и ентусиаст.

Коя е дрехата, която отива на (почти) всичко?

Ефирна блуза в цвят слонова кост.

Коя е любимата ти модна комбинация тази есен?

Палто и шал в есенни цветове (например палто в кафява охра, шал на големи карета в подходящи цветове) и дрехи в неутрални цветове под тях.

Как да носим жълто през есента

Цветът, който преобладава в гардероба ти е…

Nude цветове – обожавам ги. Топло бяло, слонова кост, топлите нюанси на светлорозовото.

Следиш ли модните тенденции и ако да, коя не ти допада въобще?

Рядко ги следя, по-скоро следя влогъри и инфлуенсъри, чийто стил ми харесва. Например Валерия Липовецки. Всъщност може би е едно и също, тъй като те следят и спазват модните тенденции. Не ми допадат чарлстоните, огромни одеяла, които се завръщат на мода, както и прекалено раздърпаните и широки горни дрехи.

Ако трябва да живееш само с три чифта обувки, то те ще бъдат…

Не живея с много повече от това, имам 8-9 чифта. Ако трябва да избирам (и да не се съобразявам със сезона) – бели или светлорозови гуменки, високи nude обувки, ниски светли обувки с голяма панделка (обичам романтичния стил).

След като преживяваш „burnout” ти коренно преобръщаш живота си, което засяга и начина по който се обличаш. Трудно ли ти беше да се отървеш от повечето си дрехи?

Не, дори беше огромно облекчение. Преди носих изключително много черни, тъмносини и тъмносиви дрехи, задължителни за строгия дрескод на работа. Почти нямах светла дреха в гардероба си. Сега пък почти нямам тъмна. Тъмните дрехи много често „смаляват“ човек, аурата ми, дори променят настроението. Радвам се, че сега нося цветовете, които ме усмихват.

Как минимализмът преобрази гардероба ти?

Когато оставиш по-малко неща в гардероба си, трябва да го обмислиш много добре. Промяната е, че сега пазарувам така, че да нямам дреха, която не си отива с нищо останало и се налага да купя още 3 или 4 артикула, за да стане цял тоалет. Открила съм палитрата, която ми е любима и си пазарувам така, че почти всяка дреха да може да се съчетае с почти всяка друга. Чудих се дали такъв гардероб няма да е скучен, но се оказа точно обратното – всеки ден съм с любимите си цветове, кройки, материи и се чувствам страхотно.

Какви бяха шопинг навиците ти преди минимализма: колко често пазаруваше, към какво имаше слабост и колко пари отделяше за нови покупки?

Пазарувах много често – може би всяка седмица. Имаше периоди, в които с колежките в обедната почивка сме обикаляли магазините всеки ден. Сега на няколко месеца един път обикалям да си търся нещо специално (когато се наложи по-скоро) или купувам нещо, в което съм се влюбила от пръв поглед и ще се впише в гардероба ми. Дългото пазаруване вече много ме отегчава – преди го използвах като терапия, но след като намерих толкова много други източници на радост, сега трябва да го правя с мярка, за да ми е приятно.

Какво правиш с дрехите, които вече не носиш?

Дарявам ги.

От както проповядваш минимализма като начин на живот, случвало ли ти се е спонтанно да ти се прииска да си купиш нещо – нова дреха или обувки?

Да, дори наскоро ми се случи. Но си купих нещо, което смятам да ползвам с години и след първоначалния импулс, отделих няколко минути да осмисля покупката, преди да я направя. Обикновено тези секунди са решителни при импулсивните покупки, които правим и после никога не използваме/обличаме, защото първоначалният импулс понякога отминава и дори на втори поглед вече не харесваме закупеното.

А как се отрази бременността на стила ти?

Стана по-еднообразен. За съжаление не мисля, че има достатъчно разнообразие в дрехите за бременни, затова се придържам към ежедневен изчистен стил и не нося нестандартни дрехи/кройки.

Възнамеряваш ли да подредиш и гардероба на детето си според принципите на минимализма?

Със сигурност ще го подредя според принципите на Мари Кондо, която също е минималист и е измислила страхотна система за подреждане на дома и в частност дрехите. Колкото до бройката дрехи, вярвам, че и за бебетата, както за възрастните, се предлагат безброй излишни неща, така че тук трудното ще е да намерим баланса – да има всичко необходимо и да не се затрупаме и презапасим с излишни неща, които нито един път да не използваме.

Някой от твоите близки последва ли примера ти за „минималистичен“ гардероб?

Всъщност наскоро стана дума, че близките най-трудно убеждаваме в каузите си. Моите роднини и приятели много харесват идеята за минимализма и как ни се отразява, често говорят с възхищение за това и смятат, че е трудно за постигане. Истината е, че е точно обраното и постоянно срещам непознати, които ми разказват как са приложили принципите от книгата ми и животът им се е променил коренно.

От какво би посъветвала нашите читателки да освободят гардероба си?

Ние използваме 10, максимум 20% от гардероба си. Идеята е да не пазим другите 80%, защото статистиката сочи, че това са дрехи, които са ни малки или големи, които не сме обличали нито веднъж, които не харесваме и избягваме и т.н. В гардероба си трябва да оставим любимите си дрехи и да го изчистим от всички гореизброени. Когато оставиш 20% и ползваш всяка една дреха, не само спестяваш много време, но и не преразглеждаш постоянно дрехи, които не ти допадат или стават (ядосвайки се), което оставя в теб изключително позивитна нагласа за гардероба ти – той ти е любим, усмихва те и ти помага всеки ден.

Цялата история за бърнаута на Ралица може да видите тук:

Ако сте пропуснали последния блиц в рубриката Girl On The Go: 

Girl On The Go: Режимът на Христиана Парова

От: Яна Петрова

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЧЕН СТИЛ

Личен стил07 ФЕВРУАРИ 2020

Кая Гербер оправда всичките ни очаквания за костюмите тази пролет

Не казваме, че Кая Гербер чете Missbloom, но съвпадението си е добро

Личен стил04 ФЕВРУАРИ 2020

Подготовката на Емилия Кларк за наградите BAFTA започнала от предишната вечер

„Надникваме зад кулисите на тоалета на звездата от "Игри на тронове"

Личен стил24 ЯНУАРИ 2020

Weekend Muse: Джоузефин Далберг

Нейният стил е лежерна прелест, смесица от минимализъм и бохемска романтика

Личен стил21 ЯНУАРИ 2020

Джиджи Хадид - отново най-стилната по време на Седмицата на модата в Париж

Главен акцент в тоалетите й - сакото с едри подплънки