Мода : Дрескод12 МАРТ 2018

Колко чифта дънки трябва да имаме в гардероба си?

Деним експертите притежават десетки бройки в личния си арсенал, но отговорите им са повече от практични

Ако и вие като нас живеете в 2-3 чифта дънки, без значение дали навън е -20, вали проливен дъжд или е августовска жега, то значи разбирате защо толкова обичаме денима.

Той е тази универсална част от гардероба, която не се променя в зависимост от сезоните, но същевременно търпи какви ли не промени по отношение на съчетанията.

Много пъти сме си говорили какви са перфектните модели дънки за различните типове фигура. Но истината е, че когато открием чифт, който приляга на извивките и начина ни на живот, често трудно се разделяме с него. Виновни сме и по отношение на навика да си купуваме един и същ модел в няколко различни цветове, просто защото нямаме нерви и желание да тестваме нещо ново. 

Завръщането на полата от деним

Ето защо останахме доста изненадани, когато разбрахме, че дори експертите по темата деним също живеят в няколко любими чифта, макар в личната им колекция да се крият десетки и десетки други възможности. Те са категорични, че една обикновена жена, която не изкарва хляба си с нещо, свързано с модата, няма нужда от препълнен с дънки гардероб.

Но има ли идеална бройка, която всяка от нас да вземе като отправна точка? Ето какво казват те:   

Ейми Банерман

Моден редактор и човекът, който стои зад Instagram акаунта The Jeanius (игра на думи между “джинси” и “гений”, бел. ред.) е пробвала повече дънки, отколкото вероятно можем да си представим. След последния разбор на гардероба си, тя преброява 68 чифта. Но колко близо е тази цифра до перфектната бройка за една жена?

“За всеки нормален човек, чието тегло не варира, бих казала, че четири чифта, които обичате, са напълно достатъчни,” споделя тя. Според нея, в тази бройка трябва да влязат класически черни скини дънки, чифт с разкроен крачол, boyfriend дънки или такива с ретро силует и за финал – модел с крачол тип цигара в тъмносиньо.

Когато денимът срещне очната линия

И макар в собствения й гардероб да се крият вече споменатите десетки чифтове деним, ако трябваше да избере само един, кой щеше да е той? “Ретро моделът със слим крачол и висока талия и нашивка “Ейми” върху дупето. Буквално живея в тях.”

Дона Ида

Дона Ида открива своя първи бутик за деним в Челси през 2006 г., а през 2013 г. слага началото и на собствен лейбъл IDA, който й печели славата на “кралицата на дънките в Лондон”. “Всъщност притежавам по-малко чифтове, отколкото бихте предположили. Предполагам около 20 броя, тъй като обичам да знам какво точно имам в гардероба си. Няколко класически модела и няколко от аклтуалните в момента, които често сменям. В последните 10 дни например ходя с едни и същи boyfriend дънки. Често продавам тези от вече изминал сезон.”

“За мен денимът е центърът, около който всяка модерна жена изгражда гардероба си. Той формира така наречения basic слой, върху който надграждаме всичко останало,” казва Дона. “Дънките издържат на носене и са универсални, затова не ви трябват много в гардероба ви. Но трябва да отбележа, че си струва да инвестирате в качествен деним, който перфектно приляга на фигурата ви.”

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДРЕСКОД

Дрескод11 ОКТОМВРИ 2019

Съвършеният минималистичен гардероб

Няколко експертни съвети за детокс на стила и по-умно пазаруване

Дрескод11 ОКТОМВРИ 2019

Великолепната осморка на Рейчъл Зоуи

Тези правила ви гарантират перфектен стил винаги, когато излизате

Дрескод11 ОКТОМВРИ 2019

С какви обувки да носим различните модели дънки

9 перфектни комбинации от нас слагат край на всичките ви дилеми!

Дрескод10 ОКТОМВРИ 2019

Как изглежда в двоен размер? Стилът на Меган Маркъл от Южна Африка

Блогърът Кейти Стурино пресъздаде визиите й в XXL версия