Мода : Дрескод16 ЯНУАРИ 2017

Ах, този деним!

11 отговора на най-важните въпроси за основата на всеки стилен гардероб

Дънките, изработени от класически, суров деним, ще омекне чак след шест месеца носене и колкото и да е странно, дотогава не трябва да ги перете. Така те се нагаждат по формата на тялото ви, а ако ги изперете, тази форма ще се загуби.

В днешно време обаче, повечето дънки са изработени от третиран деним, често избелен и умишлено състарен. Тях можете да перете по-често, но само, когато наистина има нужда или започнат да увисват и губят форма на кройката.

Можете да се справите с миризмата от носенето като закачите дънките си в банята, преди да вземете душ, оставяйки парата да ги освежи. Друг вариант е да ги поставите в найлонов плик и да ги замразите за два дни.

За да предотвратите захабяването, перете дънките си със студена до хладка вода на деликатната програма или на ръка. Ако искате платът да се захаби по-бързо, изперете ги веднъж с топла вода.

Любимият ви чифт тъмни дънки ще запази цвета си за по-дълго, ако преди последното изпиране добавите половин чаша ябълков оцет, който ще „заключи“ боята в тъканите.

В случай, че дънките ви са тесни, оставете ги да съхнат на въздух и раздърпайте талията с ръце. Друг вариант е да я разтеглите, докато я сушите със сешоар или след като сте минали отгоре с гореща ютия и пара.

Как да сгъвате дънките си: Прехвърлете левия крачол върху десния. След това хванете двата крачола в краищата и сгънете веднъж. Долните ръбове трябва да са успоредни с този на талията. След това сгънете още веднъж.

Фибрите на денима имат нужда да дишат, затова не притискайте няколко чифта един върху друг. Якетата и ризите от деним не трябва да се сплескват между други дрехи в претъпкан гардероб.

Преди да отидете при шивач за подкъсяване на нови дънки, изперете ги поне два пъти, защото почти със сигурност ще се свият по дължина след пране.

Ако нямате време да пробвате в магазина, доверете се на метода за шията. Ако ръбът на талията пасва перфектно на диаметъра на врата ви, дънките ще ви станат.

Винаги оставяйте дрехите си от деним да изсъхнат сами. Ако все пак трябва да използвате сушилня, изберете програмата с възможно най-ниска температура и извадете дънките си преди да са напълно сухи.

Денимът никога не се завръща на мода, той просто никога не си е отивал. 

Почти всяка дреха в гардероба ни може да бъде изработена (или вече е изработвана) от деним. Памучният плат преминава през какво ли не в ръцете на дизайнерите, но сезон след сезон те намират негови нови приложения. И въпреки това, обикновените тъмносини дънки си остават здравата основа на всеки добър стил. Семплата дреха с годините е доказала, че може да се впише във всяка тенденция и да изглежда коренно различно, в зависимост от това с какво е съчетана.

Имате ли любим чифт дънки? А знаете ли как да се грижите за тях, за да ви служат вярно години наред? В галерията ще откриете отговорите на въпросите, които вълнуват всяка почитателка на денима във всичките му форми.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДРЕСКОД

Как да се грижим за велура?
Дрескод18 ОКТОМВРИ 2020

Как да се грижим за велура?

Претенциозният материал срещаме все по-често в есенната мода

В гардероба на Зендая
Дрескод12 ОКТОМВРИ 2020

Latest Look: Зендая във винтидж Versace

24-годишната звезда заложи на рокля, създадена в годината на раждането й

Готови за спортен шик от Ирина Шейк?
Дрескод06 СЕПТЕМВРИ 2020

Готови за спортен шик от Ирина Шейк?

Моделът се разходи с тоалет, вдъхновен от Motorsport стила

Friday Fetish: Спортните къси панталони вече и извън фитнеса
Дрескод28 АВГУСТ 2020

Friday Fetish: Спортните къси панталони вече и извън фитнеса

Спортни шорти с блейзър - новата гореща тенденция?