Living : Развлечения16 ОКТОМВРИ 2015

Красив, кървав и плашещ е светът на “Пурпурният връх”

Готическа романтика точно навреме за Хелоуин

Красив, кървав и плашещ е светът на "Пурпурният връх"

“Пази се от Пурпурния връх!”

Новото предложение на мексиканския режисьор Гийермо Дел Торо идва точно навреме за Хелоуин. “Пурпурният връх” тръгва по кината днес и има сериозните амбиции да се превърне в едно от култовите заглавия в кариерата на Дел Торо. 
Киноманите го познават от комиксовата поредица “Хелбой”, “Огненият пръстен” и “Блейд 2”. “Лабиринтът на фавна” е друг негов шедьовър, за който всеки почитател на фентъзи жанра ще ви каже, че е просто задължителен за гледане. Самият Дел Торо определя “Пурпурният връх” като филм-близнак на “Лабиринтът на фавна”, а това може би ще ви е достатъчна мотивация да отидете на кино с големи очаквания. 

Красив, кървав и плашещ е светът на "Пурпурният връх"
В “Пурпурният връх” режисьорът отново разказва една мрачна история по невероятно красив начин. Невинната Едит Кушинг (Миа Вашиковска) се влюбва в красив и загадъчен англичанин на име Томас Шарп (Том Хидълстън) и макар на всички около нея да им е ясно, че около привлекателния господин, който танцува безупречно валс и носи елегантни костюми има нещо гнило, тя е запленена. Добавяме към това и още по-странната му сестра Люсил (Джесика Частейн), която рядко се отделя от брат си. Попадайки в клопката на чара на Шарп, Едит му дава сърцето си и отпътува с него за Англия към огромната му призрачна къща, кацнала на Пурпурния връх. А призраците наистина съществуват, но те далеч не са най-лошото, с което Едит ще се сблъска в имението. 

Красив, кървав и плашещ е светът на "Пурпурният връх"
Във филма има немалко моменти, които ще ви изправят косата, но това, което Гийермо прави, е да разкаже една готическа любовна история. Вниманието към детайла на огромния сет е едно от нещата, които правят най-силно впечатление. Рушащата се къща е едновременно ужасяваща и красива, на моменти дори нереална. Самите актьори са впечатлени от снимачната площадка и декорите, когато ги виждат за пръв път. 
Красив, кървав и плашещ е светът на "Пурпурният връх"
А актьорският състав е повече от звезден. Вашиковска, която зрителите несъмнено познават от “Алиса в страната на чудесата” на Тим Бъртън е перфектна за ролята на привидно крехко момиче, което обаче притежава остър ум и силна воля. Поначало Ема Стоун е тази, която трябва да изиграе Едит, но по-късно се отказва от проекта. Идентичен е случаят с ролята на Шарп – Бенедикт Къмбърбач (“Шерлок”, “Игра на кодове”) е първият избор на Дел Торо, но натовареният график на британеца го принуждава да предаде щафетата на колегата си Том Хидълстън („Тор“, „Отмъстителите“). А какво да кажем за Джесика Частейн? Номинираната за две награди Оскар актриса тук е хладнокръвна, отчаяна, решителна, дори стряскащо жестока. Никак не е чудно, че ролята на Люсил я е изкушила като предизвикателство и тя дотолкова ѝ се отдава, че след края на снимките ѝ се налага да си вземе почивка. 
Красив, кървав и плашещ е светът на "Пурпурният връх"
Миа Вашиковска, Том Хидълстън и Джесика Частейн на премиерата на “Пурпурният връх” в Ню Йорк
Трудно е да устоиш на изкушението, което Гийермо Дел Торо поднася под формата на “Пурпурният връх”. За почитателите на жанра лентата е истинска наслада за сетивата, а за останалите ще кажем, че поне по това време на годината си струва да изгледате един филм с призраци, и то на кино! Както казва Едит: „Призраците са истински. Поне това знам със сигурност.“
от Йоанна Илиева
Снимки: Форум Филм България

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Готвачът на една годинка, който завладя сърцата на цял свят
Развлечения01 ЮНИ 2020

Готвачът на една годинка, който завладя сърцата на цял свят

Светът е пълен с инфлуенсъри, но този заслужава вниманието на всички ни

Светът е оцелял, защото се е смял: Най-забавните снимки на животните от началото на годината
Развлечения25 МАЙ 2020

Светът е оцелял, защото се е смял: Най-забавните снимки на животните от началото на годината

Дори светът напълно да се измени, смехът ще продължава да е важна част от живота ни

Какво се случва, когато един художник се оказва затворен между бели стени
Развлечения23 МАЙ 2020

Какво се случва, когато един художник се оказва затворен между бели стени

От съвсем изчистен и семпъл дом, тази къща се превърна в цветно убежище за креативност

happy girl
Развлечения14 МАЙ 2020

Защо сега повече от всякога играем детски игри и гледаме анимационни филмчета?

Носталгията играе важна роля в борбата със стреса и чрез нея се връщаме в спомени от невинните си години, за да се съхраним емоционално