Living : Развлечения16 ОКТОМВРИ 2015

Красив, кървав и плашещ е светът на “Пурпурният връх”

Готическа романтика точно навреме за Хелоуин

“Пази се от Пурпурния връх!”

Новото предложение на мексиканския режисьор Гийермо Дел Торо идва точно навреме за Хелоуин. “Пурпурният връх” тръгва по кината днес и има сериозните амбиции да се превърне в едно от култовите заглавия в кариерата на Дел Торо. 
Киноманите го познават от комиксовата поредица “Хелбой”, “Огненият пръстен” и “Блейд 2”. “Лабиринтът на фавна” е друг негов шедьовър, за който всеки почитател на фентъзи жанра ще ви каже, че е просто задължителен за гледане. Самият Дел Торо определя “Пурпурният връх” като филм-близнак на “Лабиринтът на фавна”, а това може би ще ви е достатъчна мотивация да отидете на кино с големи очаквания. 

В “Пурпурният връх” режисьорът отново разказва една мрачна история по невероятно красив начин. Невинната Едит Кушинг (Миа Вашиковска) се влюбва в красив и загадъчен англичанин на име Томас Шарп (Том Хидълстън) и макар на всички около нея да им е ясно, че около привлекателния господин, който танцува безупречно валс и носи елегантни костюми има нещо гнило, тя е запленена. Добавяме към това и още по-странната му сестра Люсил (Джесика Частейн), която рядко се отделя от брат си. Попадайки в клопката на чара на Шарп, Едит му дава сърцето си и отпътува с него за Англия към огромната му призрачна къща, кацнала на Пурпурния връх. А призраците наистина съществуват, но те далеч не са най-лошото, с което Едит ще се сблъска в имението. 

Във филма има немалко моменти, които ще ви изправят косата, но това, което Гийермо прави, е да разкаже една готическа любовна история. Вниманието към детайла на огромния сет е едно от нещата, които правят най-силно впечатление. Рушащата се къща е едновременно ужасяваща и красива, на моменти дори нереална. Самите актьори са впечатлени от снимачната площадка и декорите, когато ги виждат за пръв път. 
А актьорският състав е повече от звезден. Вашиковска, която зрителите несъмнено познават от “Алиса в страната на чудесата” на Тим Бъртън е перфектна за ролята на привидно крехко момиче, което обаче притежава остър ум и силна воля. Поначало Ема Стоун е тази, която трябва да изиграе Едит, но по-късно се отказва от проекта. Идентичен е случаят с ролята на Шарп – Бенедикт Къмбърбач (“Шерлок”, “Игра на кодове”) е първият избор на Дел Торо, но натовареният график на британеца го принуждава да предаде щафетата на колегата си Том Хидълстън („Тор“, „Отмъстителите“). А какво да кажем за Джесика Частейн? Номинираната за две награди Оскар актриса тук е хладнокръвна, отчаяна, решителна, дори стряскащо жестока. Никак не е чудно, че ролята на Люсил я е изкушила като предизвикателство и тя дотолкова ѝ се отдава, че след края на снимките ѝ се налага да си вземе почивка. 
Миа Вашиковска, Том Хидълстън и Джесика Частейн на премиерата на “Пурпурният връх” в Ню Йорк
Трудно е да устоиш на изкушението, което Гийермо Дел Торо поднася под формата на “Пурпурният връх”. За почитателите на жанра лентата е истинска наслада за сетивата, а за останалите ще кажем, че поне по това време на годината си струва да изгледате един филм с призраци, и то на кино! Както казва Едит: „Призраците са истински. Поне това знам със сигурност.“
от Йоанна Илиева
Снимки: Форум Филм България

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Развлечения18 ОКТОМВРИ 2019

Страшни филми, които ще харесате, дори ако не харесвате страшни филми

Не искате предсказуеми холивудски истории, в които час и половина хора се колят и пищят? Значи тази малка и качествена селекция ще ви даде точните идеи

Развлечения15 ОКТОМВРИ 2019

Посещението на Меган и Хари в Африка се превръща в документален филм

Гостуването на кралското семейство в Африка се превърна в знаков момент в историята на двойката

Развлечения10 ОКТОМВРИ 2019

От Disney поканиха Евгения Джаферович на премиера в Лондон

На премиерата на "Господарката злото" присъства и българския гримьор и инфлуенсър

Развлечения04 ОКТОМВРИ 2019

За любовта, вярата и тъгата от музиката на Мария Каракушева

Това ни предлага Мария Каракушева с нейния "Hearteclipse Live"