Living : Лайфстайл01 АВГУСТ 2019

Звезди за мразене

За новите типове известни личности като “силиконка”, “плеймейтка”, “известна бръмчалка”, “виден плейбой”. Кой и защо се интересува от тях? Защо ни е хубаво да ги мразим?

Докато населението на България се топи, групата на звездите за мразене все повече расте. Това са хората, известни с това, че не могат нищо, но затова пък изскачат отвсякъде и излагациите им дават материал за статуси във Фейсбук.

Има ги и в други държави, но у нас е плашещо колко са много и колко нови идват на месечна база. Както и това, че лека-полека техните истории напълно превзеха така наречените светски медии. Там, където е Черната Златка, я няма Цветана Манева. Където се пише за Гринго на Софка, не се пише за Райна Кабаиванска.

Нашите звезди за мразене са като инфекция, която бързо засяга околната тъкан и не оставя здраво място.

Техните преживелици се четат и коментират от нещастни хора, които се самоизяждат в нещастието си.

Какво друго обяснение би могъл да има фактът, че четем за това как Гринго набил Софи и й счупил ръката, как Черната Златка зарязала Миро и се прибрала да живее при майка си, как бившият на бившата на Джизъса фалирал, как настоящият на Преслава и бивш на новата на Джизъса набил човек в дискотека. У нас има “звезди”, които не могат да пеят, танцуват или да играят на сцена. Те са известни с това, че са бизнесмени, че са спали с известен/ известна, че са наследили пари от бащите си, че са отмъкнали някакъв от някаква. В България има цяло звездно подразделение на жени, които са станали известни, след като някой (полу)известен е изневерил с тях на друга (полу)известна. Също и цяло подразделение на такива, които са известни просто с това, че са се изложили в риалити (Радо Прашката, Стойка Пипирудата).

Тяхната “работа” в публичното пространство е да сътворяват гадости.

Те прелъстяват, изневеряват, фалират, ограбват, отмъкват нещо или някого, бият се, пиянстват, говорят глупости в ефир. Сюжетите от този тип хранят масата. Иначе сигурно звездите за мразене в личния си живот правят и хубави неща – влюбват се, радват се на децата си, грижат се за родителите си, но с това целокупна България не иска и не вижда смисъл да се занимава.

Известните ли са виновни, че са такива? Журналистите ли са виновни? Или всички, които четат, за да оплюват?

Няма как да е само едното, по-скоро се случи перфектната буря, в която недъзите на медиите, бумът на социалните мрежи и все по-отчайващият начин на живот на българина създадоха тази жълто-кафява бомба. От една страна в ефир се нароиха десетки формати, за които големите и утвърдени звезди не биха се навили и мястото им бе заето от момичета и момчета, титуловани като “силиконка”, “плеймейтка”, “известна бръмчалка”, “виден плейбой”, “млад бизнесмен”, “наследник на бизнесмен” и всякакви “моделки”, позиращи единствено за Инстаграм. С което славата им започна да расте на принципа на снежната топка.

Звездите за мразене, за разлика от обикновените звезди, могат да направят цирк ей така. Те нямат високи претенции и нямат проблем да се скарат в ефир, да насолят някоя врагиня и да разкажат как са правили секс на стадион/ в самолет/ пред оградата на детска градина. Те са леснодостъпна мръвка за всеки журналист, който иска с минимално усилие да постигне максимален сеир, а и захранват с материал ежедневно.

Изключително често виждаме и друго. Дори и интервюираните да не са нито чак толкова глупави, нито чак толкова пошли, журналистите и продуцентите нарочно търсят да натиснат точно тези бутони, след които ще бликне жълтият фонтан. И от едно интервю на друго славата на обекта расте, започват да го търсят и от други места.

И така, звездите за мразене стигат до своята аудитория, която пък е готова точно за това – за мразене.

По-посредствените действително изпитват наслада от махленския аромат на секс, подарени луксозни автомобили, екскурзии в Дубай, вражди, изневери, бой, сватби и разводи (редът е произволен). Заемат страна, следват една “силиконка” и от солидарност сипят хейт в профилите на нейните конкурентки.

По-интелигентните черпят ресурс за остроумията си във Фейсбук. “Кобрата и Андреа се разделили, не знам как ще живея от сега нататък”. Под чертата, всички се занимаваме с глупости. И мотивите да го правим не са добри – идиотското вживяване в плеймейтски и футболни крамоли издава вътрешно неудовлетворение, точно както и системното събиране на лайкове с отровен сарказъм. В човек расте онова, което той сам подхранва. И както расте, все повече привлича още от същото. Трепна ви сърчицето, че злобният ви статус за Златка е събрал 75 смеещи се човечета? Гледате старта на ново риалити, само за да напишете “Хора, не си губете времето с тази простотия”? Хайде, честито, вашето го изгубихте. А и сте чели книги, знаете – когато надникнеш в бездната, тя също надниква в теб.

Антидотът на звездите за мразене са звездите за обичане. Хората с талант, които могат да развълнуват душата ти в по-горните й етажи. Другото е грозно и само прави нещата по-лоши, като мимолетният кеф от чопленето на сърбяща пъпка.

Звездите за мразене ще съществуват до тогава, докато има кой да ги следва, коментира, плюе и осмива. Дай ънфалоу и отиди да си купиш книга!

Още от MissBloom:

Ограбените спомени на Инстаграм туриста

Големите досадници в социалните мрежи

Омразата към другите жени руши собственото ни щастие

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл06 АПРИЛ 2020

В розовия дом на модела Ашли Джеймс

Апартаментът й в Лондон е като къща за кукли, но за пораснали съвременни момичета

Лайфстайл31 МАРТ 2020

Бекъм си купиха панорамен апартамент в Маями за 24 милиона долара

Небостъргачът е по дизайн на Заха Хадид

Лайфстайл27 МАРТ 2020

Ще има ли бейби бум и бъдещо поколение "корониали"

Един психолог развенчава мита за секса по време на карантина

Лайфстайл26 МАРТ 2020

Очарователни японски рисунки върху камък, които се побират в човешка длан

Запознайте се с миловидните "домашни любимци" на Аки Наката