Living : Лайфстайл21 МАРТ 2019

Дрехите, които нанасят най-големи щети на околната среда

Полиестерът е вреден, но знаехте ли, че същото важи за памучните материи?

Модната индустрия е един от най-големите замърсители на околната среда и е причина всяка година огромни природни ресурси да бъдат унищожавани.

Да се говори за този ефект е важно. Така с всяка покупка ще имаме възможността да направим информиран избор и да намалим – всеки със своите малки стъпки – катастрофалния ефект върху света, в който живеем.

Освен че е нужно да пазаруваме осъзнато и да избираме качеството пред количеството, е важно да научим кои материи са особено опасни за екоравновесието.

Полиестер

Полиестерът е петролен продукт и не се разгражда. Да, възможно е да бъде рециклиран, но не и да се разгради в бъдеще. Освен това при пране от полиестерните материи се отделят микро фибри, които след това попадат във водоемите, рибите ги поглъщат, а след това с рибата се консумират и от хората и това проблем е огромен, предупреждават от огранизацията The Sustainable Angle.

Дрехи под наем – следващата голяма тенденция в модата

По тази причина трябва да купуваме полиестерни артикули само когато нямаме подходяща алтернатива.

Дрехите за спорт и тези, които са непромокаеми обикновено се налага да бъдат от полиестер. Но няма една причина на този свят да купуваме полиестерни ризи, полиестерни рокли, тениски, пижами, пуловери.

Памук

За съжаление най-обикновеният памук е изключително опасен за околната среда. Първо, той изисква използването на много голямо количество пестициди, които замърсяват почвата. Другият проблем е, че трябва да бъде поливан обилно и така за направата на една единствена памучна тениска индустрията изчерпва огромно количество воден ресурс.

35 неща, които ще бъдат модерни до края на света

Заради комфорта, който дава памукът няма как да не остане предпочитана материя. Но е важно да намалим количеството купувани артикули и да не пазаруваме напразно. Друга полезна стъпка е да се ориентираме към органичен памук, за отглеждането на който не се използват пестициди.

“Еко” кожа

Не, изкуствената кожа не е “еко”. Тя е направена от полиестер, а това означава, че е сериозен фактор в замърсяването на околната среда. Разбира се, морално право на всеки е дали да се откаже от дрехите от естествена кожа. Но позицията на The Sustainable Angle е, че е много по-екосъобразно да си купиш едно палто от естествена кожа и да го носиш 10 или 20 години, отколкото да пазаруваш всяка зима “еко” палта.

Спокойно можем да живеем с 5 чифта обувки

Проблем на “еко кожата” е и това, че маркетирана по този начин, тя успокоява съвестта на потребителите и те живеят с мисълта, че след като за тяхното палто или чанта не са убити животни, то значи изборът им е благоприятен за природата. Уви, това изобщо не е така.

Вълна и лен

Тези две естествени материи са възможно най-щадящи за околната среда. За разлика от памука, ленът е по-устойчиво растение и се нуждае от пъти по-малко пестициди.

Добивът на вълна от овцете също така се смята за екологичен, тъй като не наранява нито животните, нито природата, а същевременно осигурява препитание на фермерите.

Как да пазаруваме успешно в аутлет

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл15 ОКТОМВРИ 2019

Идва ли пост-дигитална ера и това ли ще е краят на зомбирането пред екрана?

През 2020 се очаква да навлезем в нов глобален етап, осъзнали напълно вредата от технологиите

Лайфстайл12 ОКТОМВРИ 2019

Среща с танцовото изкуство във Варна: Moving Body

Фестивалът се открива на 17 октомври в моркста ни столица

Лайфстайл08 ОКТОМВРИ 2019

Стилните белези на момичето, което живее в София отскоро

Прическите, миглите, дрехите с лога и още елементи със знак "силно не препоръчваме"

Лайфстайл01 ОКТОМВРИ 2019

Какво се случва зад кадър на перфектните снимки в Инстаграм

Един дизайнер и фотограф повдига завесата и разкрива някои от триковете си за наистина ефектни портретни снимки