Living : Лайфстайл25 ЮНИ 2019

Българската драма “Ти други дрехи нямаш ли?”

По един детински и първобитен начин дрехите са превърнати в мерило за успеха и качеството ни на живот

“Ти други дрехи нямаш ли?” е реплика, тежка като олово. В българското съзнание тя отеква като “Ти какво направи с живота си?”.

Жени купуват нови дрехи. Мъже си купуват нови дрехи. Жени молят мъже да им купуват нови дрехи. Майки купуват маркови дрехи за бебета, които малките, още непроходили манекени ще носят има-няма три месеца. У нас да сменяш постоянно дрехите си е първосигнален и безкрайно тъп, но за сметка на това важен белег за успех.

Болезненият страх да не те изловят със “стари” дрехи е тъжно наследство от българското минало на ограничения и оскъдица.

Такова, в което дънките и маратонките можеха да се купят само с валута или да ти ги донесе от чужбина някой вуйчо, изпратен на специализация някъде на Запад. Звучи като нещо от паралелна вселена, но реалността е, че у нас преди едва 30 години един обикновени дънки са били това, което е сега хикс седмицата. Личният гардероб e разкривен вододел между първата и втората ръка хора.

Големите досадници в социалните мрежи

Днешните дрехомани са наследници или на парвенюшките привилегировани кръгове, или на бедните, невротизирани от постоянното притеснение да не им проличи, че са бедни.

Дрехите под наем – следващата голяма тенденция в модата

И едните, и другите сега четат в жълтите сайтове коя фолкпевица била “изловена” да носи два пъти една рокля и колко кожени палта притежава Антония Петрова. Внимават да не постнат в инстаграм снимка с тоалетче, с което вече са се появявали. Цвърчат отвътре в злорадо удоволствие, когато “гръмне бомбата”, че на Николета Dolce & Gabbana-та била менте.

По същото време едни други хора в други краища на света имат други понятия за успех и за качество на живот. Леонардо ди Каприо има над 200 милиона долара, но никога не е притежавал повече от един автомобил (кара Тойота Приус). Пол Маккартни се вози в метрото. Кейт Мидълтън носи по няколко пъти официалните си тоалети. Нейният свекър принц Чарлз пък има един чифт бански, с който тихо и кротко си ходи на море от 12 години.

Важната истина – качеството на живот се формира от това да си здрав, да се радваш на добра и сплотена семейна и социална среда, да имаш комфортен дом и добра работа, която ти носи удоволствие. Къде са дрехите във всичко това? За всеки случай не и на първа фронтова линия на живота, развяти като знаме на независимостта, щастието и просперитета.

За новите дрехи, кафенцето и моренцето   

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл22 ЯНУАРИ 2020

Нападнаха Бионсе заради размерите в колекцията й

Критиката не попречи на комерсиалния успех на колекцията, която се разпродаде напълно за дни

Лайфстайл18 ЯНУАРИ 2020

Най-критикуваните корици на модните списания

Фотошоп гафовете държат първенството в този списък

Лайфстайл17 ЯНУАРИ 2020

На гости в новото имение на Карди Би и Offset

Рап семейството купи имота за близо 6 милиона долара, след като двамата цели две години търсила мечтания си нов дом

Лайфстайл16 ЯНУАРИ 2020

Еспресо, американо или лате? Какво издава за характера на човек любимото му кафе

Любителите на еспресо са общителни и гъвкави, лате пият нерешителните