Living : Лайфстайл28 ФЕВРУАРИ 2019

7 мъдри мисли на мандарин, които ще внесат хармония в живота ви

Тези китайски мъдри мисли датират от векове и много точно отразяват философията на една от най-старите цивилизации в света.

Тези китайски мъдри мисли датират от векове и много точно отразяват философията на една от най-старите цивилизации в света.

三人行,必有我师焉。

Две глави са винаги повече от една.

Мисълта е на Конфуций, който вярвал, че винаги има какво да научим от другите, независимо дали е силна страна или слабост. Той съветва да вземаме уроци от успехите на другите и да се учим от грешките им.

当局者迷,旁观者清。

Зрителят вижда най-много от играта.

Тази мисъл се появява за пръв път в “Старата книга на Тан” – книга, описваща историята на китайската династия Тан, по време на която се смята, че Китай е достигнал своето най-голямо могъщество. Изразява вярването, че когато човек направи стъпка назад и погледне голямата картина, той може много по-добре да разбере ситуацията си.

沉默是金。

Мълчанието е злато.

Цялата сентенция гласи “Мълчанието е злато, речта е сребро” и ни учи, че понякога е по-трудно, но по-правилно да замълчиш. Също и че делата говорят много по-силно от думите.

既来之,则安之。

Приемайте случващото се такова, каквото е.

Тази сентенция ни учи да прощаваме, но най-вече да не се оставяме гневът ни да ни владее, особено когато нямаме власт над обстоятелствата и нищо не бихме могли да променим. Смирението води към хармония.

吃一堑,长一智。

Едно падане повече значи повече мъдрост.

Китайският народ вярва, че трябва да умеем да се учим от грешките си, но без да се фокусираме върху тях прекалено. Трябва да умеем да си прощаваме, вместо да се самобичуваме и да се отдаваме на съжаление, че е можело да постъпим по друг начин – в противен случай няма как да продължим напред.

船到桥头自然直。

Ще прекосиш моста, когато стигнеш до него.

Тази мъдрост отразява китайското вярване, че не бива да се тревожим прекалено за бъдещето. Защото тревогите могат да ни обсебят и действително да предизвикат негативните събития. Трябва да реагираме тогава, когато се изправим пред реален проблем, но не и да занимаваме съзнанието си с катастрофални евентуални сценарии.

Препоръчваме ви още:

35 цитата, които ще променят живота ви

Болезнените истини за живота, които всички трябва да приемем

10 признака на емоционалната зрялост

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл16 АВГУСТ 2019

"Моминската квартира" на Майли Сайръс

Майли закупи този дом в Малибу за себе си след раздялата с Лиъм

Лайфстайл13 АВГУСТ 2019

Лятото е по-хубаво, прекарано до басейна

Плажните партита на Grazia ни дариха с множество щастливи летни моменти

Лайфстайл11 АВГУСТ 2019

30 неща, които да направим преди края на лятото

Рецепта за качествен релакс през последните топли дни

Лайфстайл07 АВГУСТ 2019

В кухнята на една парижанка

10 неща, без които "диетата" на нито едно френско момиче не може