Living : Идеи за дома14 МАРТ 2020

Как да почистим дома си правилно – съветите на микробиолога

Повечето от нас използваме продуктите за почистване грешно

Как да почистим дома си, така че да се предпазим от вируси? Може би най-ценният съвет, който можем да получим по темата, е от микробиолог.

Д-р Чарлъс Герба е посветил кариерата си на проучвания за начина, по който микробите навлизат в организма ни и ни вредят. Следователно е и открил много начини да се предпазим от тях.

Как почиства дома си той тогава? 

Той обръща повече внимание на кухнята, отколкото на тоалетната

“Хората са най-уплашени от мръсотията по тоалетната чиния”, споделя той. “Затова почистват най-много тоалетните си помещения и в резултат пода в банята се оказва по-чист от този в кухнята.”

А точно там е мястото, където сготвяме храната, която консумираме, където децата обичат да прекарват повече времето си, и с това тя е развъдник на болести, ако не е добра почистена.

Според д-р Герба гъбата за миене е много опасна територия, защото бързо може да започне да задържа микроби, затова съветва да я сменяме поне веднъж месечно. Подобно е мнението му и за дъските за рязане. “По моите проучвания, точно тях почистваме твърде малко. Не трябва да забравяме и да имаме отделна дъска за плодовете и зеленчуците и друга за месото”, добавя микробиологът.

Как да почистим дома без вредни химикали

Уточнява и че трябва редовно да почистваме хладилника си – особено дръжката му, която пипаме постоянно, и долната му част, където обикновено се стича вода.

Призовава ни и да внимаваме къде оставяме дамската си чанта. “Една четвърт от чантите, които изследвахме с колегите ми, носят вредната бактерия ешерихия коли. А повечето жени решават да си оставят чантата точно в кухнята, където после смятат да си сготвят.”

Той внимава с еко нещата

Днес все повече хора се опитват да използват предметите си повече от веднъж, което е страхотно за природата, но с това може да предизвикаме потенциална вреда върху здравето си.

Да вземем например плътните пазарски чанти, с които пренасяме храната си от магазина – вероятно никога не сте ги изпирали нали? Но представете си колко бактерии се съдържат вече в нея, след като в тях слагаме продуктите, които в магазина всеки е пипал.

Същото се отнася и за кърпите за ръце. Д-р Герба предпочита да използва домакинска хартия, за да забърсва ръцете си след миене, вместо кърпите и хавлиите, които лесно пренасят бактерии. Но за да пази околната среда, е избрал текстилните кърпи. Пази ги чисти, като ги пере поне веднъж седмично, във вирусния период предпочита да е дори два пъти седмично, като внимава те да не остават постоянно влажни, защото това е перфектната среда за развъждане на бактерии.

Ако използвате и кутии за съхранение за многократна употреба или стъклени бутилки, също се опитвайте да ги миете поне през ден.

Препоръчва дезинфектантите и мокрите кърпички на спиртна основа

По отношение на правилните дезинфектиращи продукти се говори много напоследък. Според д-р Герба антибактериалните кремове и мокри кърпички са много добър вариант, защото са по-удобни за използване при почистване на дома.

3-минутното почистване на дома

“Специалните препарати са по-ефективни несъмнено, но повечето хора ги използват грешно и с това не успяват да се преборят с микробите правилно. Например дезинфекциращият спрей трябва да се напръска и да се изчака десетина минути, преди да се забърше, но никой не прави това. Вместо това можем да използваме мокрите кърпички и веднага след това да почистим ръцете си с гел. Трябва да ги почистваме дори когато пренасяме прането от пералнята към сушилнята, защото отново можем да пренесем бактерии”, споделя докторът.

Неочаквани трикове за по-чист дом

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Идеи за дома13 МАРТ 2020

И банята може да изглежда секси

Даваме ви козове как да си я направите по-готина

Идеи за дома14 ФЕВРУАРИ 2020

Достъпно и красиво освежаване на дома? Да, с детайли от ратан

Инстаграм се произнесе, че това ще бъде една от топ тенденциите на пролетта

Идеи за дома15 ЯНУАРИ 2020

Да почистим дома си без опасни химикали

Тези ароманти натурални средства правят чистенето по-безвредно и определено по-приятно

Идеи за дома11 ЯНУАРИ 2020

Как да намалим сметката за отопление през зимата

Тези разумни съвети ще ви помогнат да намалите разходите си, без да нарушавате комфорта си вкъщи