Living : Дестинации25 МАЙ 2018

Незабравима среща с Виетнам

Ако си готовa за едно пътуване извън мейнстрийм снимките и дестинациите на Инстаграм, Виетнам е разкошна опция

Войната е епидемия от травми. Запознай се с излекувания Виетнам

Дълго време асоциирахме Виетнам с арена за бойни действия и всички лоши последствия, които носи войната със себе си. Ето че през 2018 страната изцяло е загубила този имидж. Град Хо Ши Мин постепенно се превръща в азиатски метрополис, столицата Ханой се развива енергично, а  най-ексклузивните хотелски вериги допълват  очарованието на крайбрежната държава.

Виетнам понастоящем е една от най-вълнуващите туристически дестинации в Азия, не на последно място заради фантастичната комбинация от традиция, запазена приятелска атмосфера и райска природа. Представяме ти 5 акценти, които не бива да пропускаш във Виетнам.

–  Bun Cha Huong Lien за туристите с любопитно небце

Виетнам винаги е бил известен с кухнята си. Страната може да се похвали със силно развита стрийт култура към храната. За да се потопиш във вкусовите порядки на местните, най-добре е да пуснеш небцето си по Bun Cha Huong Lieng в столицата Ханой. Тук се яде навсякъде и във всякакви съдове. Кварталът е популярен със заведенията, в които хапваш на крак и в пластмасови чинии.

Повечето туристи не се осмеляват да посетят подобни локации и за това тук клиентите са предимно местните виетнамци, които хапват макарони във всякакви форми.

Навсякъде бръмчат малки мотоциклети и скутерчета, върху които не е изключено да се возят цели семейства. Специалитетът, който според местните не е редно да пропускаш носи името Bun Cha. Това е сладка оризова супа със свежи краставички  и печено свинско месо, да правилно прочете, не е кучешко. Можеш да комбинираш със световноизвестните за азиатската кухня пролетни рулца.

Супената култура на това място е издигната във висините. В едно от най-популярните заведения на улицата не спират да се хвалят, че са нагостили със супа дори президента Обама. Едно от най-големите предимства е, че освен, че е изненада за вкусовите рецептори, в Bun Cha Huong Lieng в Ханой можеш да се нахраниш за апетитната цена от 3 евро.

– Луксозният Амоной

Аманой е мястото препоръчително за феновете на лъскавите курорти. Ако не си готов да нагазиш докрай във виетнамските реалности, то това място е правилният избор.

Дизайнът на комплекса е смесица между модерния минимализъм и виетнамските традиции. Съчетанието от преработено дърво и полирани камъни успява да изгони чувството за хиперлукс и да накара посетителите да отпуснат сетивата си. Всички отделни къщички са така разположени, че хората да се чувстват усамотени и единствени. Гостите на комплекса разполагат с магични гледки и най-високото възможно обслужване. Основната цел на този частен курорт е да ви накара да се откъснете от забързаното ежедневие и да намерите спокойствие.

Ако ви стане твърде тихо и скучно, на плажната ивица на Аманой  все пак може да откриете и бийч барове, където при голяма доза късмет може да потанцувате и с някоя холивудска звезда. Разказват, че много от любимите лица от големия екран са чести гости на комплекса. Спа центровете също са много популярни във Виетнам, а този в Аманой залага освен на традиционни виетнамски масажи и на безброй други водни активности.

-Ако си настроена за плаване…

Halong Bay е мястото във Виетнам за истинските приключенци. Заливът все още изглежда като недокоснат от човешка ръка. Пътуването до него изисква търпение. Намира се на около 100 км източно от Ханой във виетнамската провинция Гуанг Нин. На площ около 1500 квадратни километра се простират варовикови полета, покрити от изумрудено зелена вода. С всеки час плаване става по-тихо, лодките по-малко, атмосферата по-впечатляваща. За да се насладиш на залива  в цялата му прелест, гидовете съветват да наемеш частна лодка. Пътуването отнема поне три дни и определено е хубаво да изключиш мобилния, той така или иначе през повечето време няма да има обхват.

Много от малките острови по пътя разкриват тропически изоставени пясъчни плажове, които те канят на перфектен пикник. Местните специалитети също са примамливи. Сред тях са  омари, стриди и охлюви, които екипажът на кораба често хваща в прясно състояние и след това сервира с малко лимон. Халонг Бей е място за  размисъл, тишина и усамотение.

Шопинг център L’Usine

Виетнам има какво да преложи и на шопинг туристите. Въпреки, че страната е по-известна с уличната търговия, която може да ти създаде изживявания, които дълго да разказваш, в курорти като Хо Ши Мин се забелязват вече и модерни бутици.

Търговски центрове като L’Usine предлагат по европейски маниер ексклузивни капсулни колекции и показват впечатляващо, че във  Виетнам се използват и продукти от по- скъпия  сектор. Като концептуален магазин, L’Usine не само предлага класическо пазаруване, но и места за чаша кафе, ресторант и галерия, която се е превърнала в място за срещи за творческата общност на Хо Ши Мин.

Виетнамски арт в The Factory Contemporary Arts Centre

Във Виетнам има кътче и за онези, които не могат да пътуват без да посетят галерия или музей. Центърът за съвременно изкуство е първата сграда във Виетнам, която e построена специално за изложби от нови творци.  По инициатива на виетнамския художник Ti-A, независимата организация, която се финансира от приходите от изложбите, се фокусира върху обмена на интернационални художници с тяхната културна среда.

Върху площ от приблизително 500 квадратни метра, в сграда която привлича вниманието, редовно се провеждат изложби, лекции, представления, семинари и филмови прожекции. Ако искаш да се срещнеш лично с виетнамски творец, това е мястото.  Виетнамският пазар на изкуство, подобно на туристическия, също изживява своето възраждане. Цените постоянно се покачват и все повече и повече художници успяват да намерят международни клиенти за произведенията си. Центърът  за съвременно изкуство е в основата на тези добри тенденции на  развитие.

Ако си готовa за едно пътуване извън мейнстрийм снимките и дестинациите на Инстаграм, Виетнам е разкошна опция.

Елица Стойчева

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСТИНАЦИИ

Мястото, на което приказките оживяват
Дестинации19 СЕПТЕМВРИ 2020

Мястото, на което приказките оживяват

Възползваме се от красивите снимки, за да се принесем към едно от най-приказните кътчета на земята

Природните пейзажи, които виждаме навсякъде в Instagram
Дестинации11 СЕПТЕМВРИ 2020

Природните пейзажи, които виждаме навсякъде в Instagram

Кои места посещават най-често инфлуенсърите в инстаграм?

Ако искаш вино в Италия, само трябва да почукаш
Дестинации13 АВГУСТ 2020

Ако искаш вино в Италия, само трябва да почукаш

Каквото почукало, такова се обадило. Най-хубаво е, когато се обади чаша от любимата напитка

Диляна Попова и любимата й лятна дестинация в България
Дестинации24 ЮЛИ 2020

Диляна Попова и любимата й лятна дестинация в България

"На много малко места съм виждала залези като тези"