Рецепти : Food news07 АПРИЛ 2015

Как да използваме кокосовото масло в кухнята

Знаехте ли, че можете да го добавите дори в кафето си?

Невероятните качества на кокосовото масло, заради които напоследък сме го превърнали в неразделен съюзник в борбата за красота, могат да бъдат пренесени и в кухнята.

Знаете ли, че кокосовото масло може е много полезна добавка към различни основния ястия и дори кафе? Четете по-надолу за разнообразните му приложения в готвенето. 
За да получите здравословна версия на пилешките крилца, покрийте ги със сос, направен от 1/2 купичка кокосово масло, 1/2 купичка лют сос, 2 ч.л. чесън на прах и 1 с.л. ябълков оцет. 
Белият ориз не е задължително да бъде вреден! Според ново американско проучване, варенето на ориз с няколко капки кокосово масло и поставяйки го в хладилника след това, за 12 часа, намалява наполовина калориите, които се съдържат в него. Комбинацията от мазнината и сдуда превръща част от скорбялата, която иначе се разгражда в организма ни в такава, която не се, и така тялото абсорбира по-малко енергия от храната. 

Можете да добавите лъжичка кокосово масло в сутрешното ви кафе или чай, за да стартирате деня с нужната доза здравословни мазнини. Същото важи и за плодовото смути, като маслото ще му придаде тропически привкус. Освен това то прави текстурата на шейка по-плътна, сякаш сте добавили бадемово масло или кисело мляко.

Как да използваме кокосовото масло в кухнята
Вероятно сте чували за практиката замразяване на свежи подправки и билки в кубчета лед, за да могат да бъдат използвани в готвенето по-късно, но още по-добра идея е да ги замразите в масло. Разпределете подправките във формичките, разтопете кокосово масло в микровълновата за 20-60 секунди, а след това го налейте върху тях. Пъхнете във фризера и го съхранявайте там, докато не ви потрябва за подправяне на ястия като ориз, печено пиле, риба на тиган или задушени зеленчуци. 

Разтопете малко кокосово масло и го смесете с ванилия, за да го добавите по-късно върху сладолед, сорбе или смути. Така ше получите вкусен, но и много здравословен топинг. Добавете свежи плодове и се насладете на апетитния десерт. 

Не е нужно да се отказвате от пържените храни, просто трябва да намерите по-здравословен начин да ги приготвяте. Кокосовото масло е идеален вариант за мазнина, в която да готвите всичко от яйца до понички. Докато повечето мазнини, които консумираме, са с дълга верига и трябва да бъдат разградени, преди да могат да се усвоят от организма, кокосовото масло е полезна мазнина с къса верига и много по-лесно се обработва от тялото ни. 

Променете класичесия салатен дресинг от балсамов оцет и зехтин, като комбинирате кокосово масло, оцет, морска сол, черен пипер и малко мед. Този тип дресинг се съчетава особено добре със салати с плодове, като например комбинацията от спанак, сирене фета и пресни ягоди. 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София
Food news10 ЯНУАРИ 2023

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София

Paradiso Pizza & Friends има амбицията да бъде най-добрата пицария в Източна Европа и е готова да го докаже.

Овесените бисквитки на крал Чарлз III
Food news11 НОЕМВРИ 2022

Овесените бисквитки на крал Чарлз III

Вкусни ли са и защо си струва да ги опитаме възможно най-скоро?

Как да спестим от семейния бюджет за храна?
Food news26 ОКТОМВРИ 2022

Как да спестим от семейния бюджет за храна?

Според статистиката българските домакинства харчат минимум една трета от месечния си бюджет за храна.

Лесни и полезни летни храни
Food news12 АВГУСТ 2022

Лесни и полезни летни храни

Много летни храни съдържат важни хранителни вещества за регулиране на настроението, борбата с депресията и насърчаването на съня.