Рецепти : Десерти22 ДЕКЕМВРИ 2021

Нискокалорични коледни сладки

Традиционната рецепта със сладко, но за само 90 калории

Нискокалорични коледни сладки

Всички обичаме типични коледни маслени сладки с пудра захар, но често се страхуваме да си хапнем от тях навръх празниците.

С тази рецепта няма нужда да е така, защото въпреки безупречния вкус на празничния десерт, сладките са с минимално количество калории, а не пропускат никоя от главните съставки, които обичаме.

Приготвянето за рецептата изисква по-малко от час, а накрая получаваме цели 36 сладки, така че всеки на трапезата да ги опита.

Ето кои са съставки са ви нужни:

около 100 грама лешници

2 1/2 чаши брашно за сладкарски изделия и още малко за поръсване

1 чаена лъжица канела

1/2 чаена лъжица бакпулвер

щипка сол

12 супени лъжици масло, на стайна температура, нарязано на кубчета

1/2 чаша плюс 1 с.л. захар

1 голямо яйце на стайна температура, предварително разбито

1/2 чаша сладко по избор

пудра захар за поръсване

Приготвяне: 

Във фурна на 180 градуса изпечете лешниците за 10 минути, а след това с помощта на кърпа ги втрийте, за да отстраните люспите им. Оставете настрана да се охладят напълно.

В блендер или пасатор разбийте лешниците с половин чаша брашно, докато станат на фин прах. В средна на размер купа смесете останалите две чаши брашно с канелата, бакпулвера и солта. Добавете лешниковата смес към брашнената и разбъркайте добре.

В голяма купа разбийте маслото и захарта с електрически миксер на средна до висока скорост за около пет минути. Добавете малко по малко яйцето, намалете скоростта на миксера и добавете сместа с брашното. Поставете тестото върху голямо парче прозрачно фолио и го покрийте внимателно, така че да направите правоъгълник с дебелина 2,5 сантиметра и го приберете в хладилника за 1-2 часа, докато стегне.

Загрейте фурната на 180 градуса и разстелете хартия за печене в две плоски тави. След това разполовете тестото и сложете едното парче върху леко набрашнен плот. Поръсете горната част на тестото с брашно и го разточете с точилка, за да направите правоъгълник с дебелина 2 см. С форма за бисквитки (каквато форма искате, за предпочитане кръгла или звезда), поръсена с брашно, изрежете тестото и сложете бисквитките в тавата. Направете същото и с останалото тесто. Съберете остатъците, увийте ги в прозрачно фолио и приберете в хладилник за 10 минути, докато се втвърди, за да повторите процеса отново, докато не свърши тестото. Сложете нарязаните бисквитки в хладилник за 30 минути, докато стегнат добре.

Печете за 15 до 17 минути, докато бисквитите не добият лек загар по краищата. Оставете ги да изстинат напълно в тавата, преди да продължите с останалото. Обърнете половината бисквитки, сложете във всяка по 1/2 чаена лъжичка сладко и отгоре още една бисквитка, за да направите малък сандвич. Поръсете с пудра захар непосредствено преди сервиране.

Съвети от нас: Ако искате да си спестите още калории, изберете домашно сладко или си направете бързо такова, като в тавичка смесите замразени горски плодове с малко семена чия и мед за вкус. Когато сместа заври, ще започне да се сгъстява и накрая ще получите нискокалорично сладко.

За по-красив ефект пригответе няколко бисквитки с дупка по средата, така че когато направите сандвич, да се вижда сладкото.

Хранителна стойност за 1 бисквитка: 98 калории

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Салата с диня: идеалната рецепта за лятото
Десерти05 АВГУСТ 2022

Салата с диня: идеалната рецепта за лятото

Веднъж опитали динята в салата или в комбинация с добре балансиращи се солени съставки, никога няма да се откажете от рецептата, която ще ви предложим.

Десерт с кисело мляко и ананас
Десерти05 АВГУСТ 2022

Десерт с кисело мляко и ананас

Киселото мляко е идеалната идея за приготвяне на летен десерт. Днес го комбинираме с ананас. Страхотен е за вашето следобедно кафе или пък за детско парти.

Шоколадов мус с 2 съставки
Десерти29 ЮЛИ 2022

Шоколадов мус с 2 съставки

Време е за любимия съботен десерт, който да приготвим заедно.

Креативен домашен сладолед
Десерти22 ЮЛИ 2022

Креативен домашен сладолед

Замразено кисело мляко с шоколад и къпини! Този десерт е много лесен за приготвяне, но и изключително достоен за лятната ни трапеза.