Рецепти : Десерти22 ДЕКЕМВРИ 2018

Коледни мъфини с бял шоколад и боровинки

Леки, вкусни и неустоими за цялото семейство

На Коледа всичко е бяло и приказно – в това число и мъфините.

Пригответе си вкусни мъфини, потопени в бял шоколад и украсени със сушени червени боровинки за един от най-светлите и семейни празници. Мъфините са подходящи както за закуска, така и за през целия ден – толкова са неустоими, че ще ви е трудно да си вземете само един-два.

Какво ви е необходимо?*

2 ч.ч. брашно

1 с.л. бкапулвер

1/2 ч.л. сол

1 яйце

1 ч.ч. кафява захар

4 с.л. масло

2 ч.л. екстракт от ванилия

2 ч.л. кора от портокал (по желание)

1 1/4 ч.ч. сметана

1 1/2 ч.ч. сушени червени боровинки

1 1/2 ч.ч. бял шоколад

Image result for CRANBERRY BLISS MUFFINS

*Продукти за глазурата от крема сирене:

100-120 гр крема сирене

1/4 ч.ч. масло

1 1/2 ч.ч. пудра захар

1 ч.л. екстракт от ванилия

1 щипка сол

Как да си ги приготвите?

Загрейте фурната на 180 градуса, а в стандартна формичка за мъфини (12 бр.), намажете всяо отделение с мазнина или напръскайте със спрей с незалепващо покритие.
В голяма купа смесете брашното, бакпулвера и солта.
В отделна купа разбийте яйцето за около 30 секунди. Добавете захарта и бъркайте докато не се разтопи. Прибавете и маслото (разтопено), ванилията и портокаловата кора. Накрая изсипете и сметаната и разбъркайте всичко много добре.
Нарежете сушените боровинки и си отделете настрана 2 с.л. от тях за украса на мъфините после. Останалите прибавете към микса с брашното, както и 1 1/4 ч.ч. от белия шоколад. Разбъракайте добре, като разпределите боровинките в тестото.
Прибавете микса със сметаната към този с брашното и бъркайте внимателно с шпатула, като дори да останат малко бучки брашно, не е фатално. Важно е да не разбиете сместа твърде много.
Image result for CRANBERRY BLISS MUFFINS
Напълнете формичките за мъфини със сместа с помощта на лъжица за сладолед или друга голяма такава, като ги запълните на 2/3, за да имат място да набъбнат. Печете ги докато не станат златисто-кафяви или около 25 минути. Оставете ги във формичката за около 5 минути докато позистинат, а след това ги наредете на метална решетка, за да ги украсявате по-лесно.
Междувременно се заемете с глазурата. С помощта на мискер разбийте в купа крема сиренето и маслото на средна скорост или докато се смесят добре. Добавете пудрата захар, ванилията и солта. Отново разбийте.
За украсата на всеки мъфин ви е необходима супена лъжица от глазурата и нож с който да я разнесете. Останалите боровинки (заделените 2 с.л.) поръсете отгоре. Разтопете 1/4 ч.ч. от белия шоколад (може и в микровълнова на средна топлина и за около 15-20 секунди). След това с лъжица го разнесете върху глазурата и боровинките, чертаейки тънки и дълги линии. Шоколадът обикновено ще стегне за около 1-2 минути, след което може да поднесете мъфините.
Бон апети и весели празници!

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Десерти23 ЯНУАРИ 2019

Кокосови бисквити без глутен и печене

Освен здравословни, са подходящи и за вегетарианци

Десерти23 ДЕКЕМВРИ 2018

Шоколадова лава торта без захар

Същият вкус, но с много по-малко калории

Десерти13 ДЕКЕМВРИ 2018

Енергийни бомбички с тиква, канела и чиа

Здравословно и вкусно лакомство, което не изисква печене

Десерти09 ДЕКЕМВРИ 2018

Бананова торта с фъстъчено масло

Намерете вкусно приложение на покафенелите банани