Не правете това вкъщи! Забранените DIY бюти трикове

DIY в бюти грижата може да се окаже нож с две остриета

Бюти триковете в стил “Направи си сам” станаха много популярни в последните години. До толкова, че вече не може да се различи кое е полезни и кое не.

Колкото и да обичаме да си спестяваме от скъпа козметика с лесни DIY бюти трикове, трябва да признаем, че нещата излязоха извън контрол. Всеки може да предложи съвет или рецепта, без да има никакви базови познания кое как ще се отрази на кожата и здравето ни. Грижата за красота не е никак нещо, с което да си експериментираме и трябва да внимаваме на кого се доверяваме.

Затова събрахме някои от DIY триковете, които ни вредят, но и които често срещаме в интернет пространството. 

Лимон в козметиката

Лимоновият екстракт често влиза в състава на продуктите за красота и всъщност може много да ни помогне… стига да се използва правилно. В козметиката, която се продава по магазините, се използва обработен екстракт, извлечен от плода, а не истински сок или частица от лимона.

Директната употреба на плода, която често виждаме в DIY рецептите, може да причини раздразнение върху кожата и дори леки изгаряния. Той увеличава и чувствителността ни от слънцето, така че се оказва предпоставка за още усложнения. Това се дължи киселинността на продукта. Най-доброто ниво на pH за кожата е между 4 и 5, на лимона е 2.

Паста за зъби за третиране на акне

Не сме сигурни от къде започна този съвет, но фактът е, че бързо се разпространи. Често виждаме как хората препоръчват да слагаме малко количество паста върху проблемната зона, за да премахнем пъпката.

Истината е, че това никак няма да е резултатът, който ще получим. Пастата за зъби няма свойство да намаля акнето или да успокоява, всъщност тя може само да изсуши кожата.

Основни бойни единици на натуралната козметика

Някои формули на пастите съдържат химикали, твърде силни за деликатната кожа по лицето, които може да запушат порите и да предизвикат инфекции и раздразнения.

Скраб за кожа с кафе или сода бикарбонат

Като цяло трябва да внимаваме с рецептите за скрабовете. Много от тях може да се окажат твърде агресивни за кожата ни и отново да предизвикат раздразнение. Всъщност този продукт се съставя с още повече внимание от експертите, защото едновременно трябва да ексфолира и да премахне замърсяването и мъртвата кожа, но и да го направи нежно, без да нанася вреда.

Ако все пак искате да опитате домашен вариант на скраба, избягвайте съставки като содата бикарбонат, защото тя има много високо pH, и утайката от кафе – защото често се оказва преносител на замърсявания.

Забравете за аргановото масло – вече се обръщаме към марулата

Можем ли да научим косата си да се омазнява по-малко

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции11 НОЕМВРИ 2019

Детокс за кожата и тялото с един продукт

Бентонитовата глина може да реши както здравословните, така и бюти проблемите ни

Съвети & тенденции05 НОЕМВРИ 2019

За съвършена кожа на тялото на 40

Сменете козметиката си и направете малки, но важни промени в режима си. Това ще запази кожата ви по-дълго еластична и красива

Съвети & тенденции05 НОЕМВРИ 2019

Грешките при пилинг маските, които всички правим

Променете само три неща в бюти рутината си и разликата ще е огромна

Съвети & тенденции02 НОЕМВРИ 2019

8 трика от маникюристите

Професионални съвети, които всички трябва да знаем