Кои параметри замениха 90-60-90?

Естетичните критерии днес са по-скоро в стил ретро

Тенденцията е приблизително на всеки 10 години да се сменя естетическия канон на поколението.

Според британските учени именно десетилетие е необходимо  на човечеството, за да „прегърне“ новия стандарт.

Най-значителната промяна в общественото съзнание е настъпила през 40-те и 50-те години на 20 век, когато на мода дошли женските фигури тип „пясъчен часовник“ –  с едри бедра и гърди и тънка талия. Това е епохата на „new look”, въведена от Dior, а целият свят се побърквал по визията на Мерилин Монро, която се превърнала в секс символ на всички времена.

Мерилин Монро

През 60-те критериите за красота се запазват, като по-скоро наследничката на Мерилин Бриджид Бардо е с по-дълги крака отколкото с пищни форми. Едва през 70-те с наближаването на сексуалната революция се появява модата на слабите жени – унисекс, с малки гърди, без бельо… Така изглежда един типичен образ на жена през 70-те, но той се задържа за кратко в естетическите канони.

Бриджит Бардо

През 80-те общественото мнение се променя и издига в култ фитнеса, съответно и спортната фигура. Образът на сексапилната жена задължително акцентира на широките й рамене и оформени мускули.

Джейн Фонда

И ето, че през 90-те настъпва легендарната епоха на супермоделите – Синди, Клаудия, Линда, Наоми, Кристи. И едва ли не настъпва най-важният преврат срещу модела „Мерилин“, като на смяна идва непреодолимата математическа формула на мерките 90-60-90 – Гърди-Талия-Бедра при ръст не по-малко от 175 см. Идеалната жена била слаба, но с форми. Този недостижим идеал дълги години помагал на лайфстайл индустрията и на списанията, които печелели милиарди от стремежите на всяко момиче да ги достигне. Между другото за „ангелите“ на Victoria’s Secret този канон остава непроменен и до днес.

Ким Кардашиян

Днес наблюдаваме най-интересната тенденция – след увлечението по анорексични красавици се случва истински бум, който насочва интереса ни към жени с форми. Ролевият модел на поколението е Ким Кардашиян, както и Джей Ло, Бийонсе и новите звезди от типа на Тейана Тейлър – танцьорката, станала известна от клиповете на Кание Уест. Параметрите 90-60-90 вече не са актуални. На смяна идват 130-60-150, като основният акцент е върху бедрата и задните части.

Оказва се, че тази игра с пропорциите скоро няма да ни омръзне, съдейки по това как се разраства „империята“ Кардашиян. Инерцията по всяка вероятност ще ни държи поне още няколко години.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции21 ФЕВРУАРИ 2020

Пролет в ръцете ни - маникюрът на новия сезон

Независимо какво е времето навън, тези идеи за маникюра ще стоплят деня ви

Съвети & тенденции16 ФЕВРУАРИ 2020

Магдалена Фраковяк и нейните правила за красива кожа

На 30, тя няма нито една линия по лицето си

Съвети & тенденции13 ФЕВРУАРИ 2020

10 идеи за минималистичен маникюр в духа на Свети Валентин

Ако все още не сте си избрали ефектен маникюр за празника, тези предложения ще ви свършат работа

Съвети & тенденции12 ФЕВРУАРИ 2020

В удълженията за мигли могат да живеят акари и… въшки

Дамите често забравят да ги почистват, ако не се гримират, но липсата на хигиена може да навлече сериозни проблеми