Какво се случва с тялото ни, след като се лакираме

Оказва се, че лакът може да ни навреди повече, отколкото предполагаме

Много от нас не осъзнават, че лаковете служат не само, за да направят ноктите ни красиви, но и влияят на тялото ни.

Изследванията са категорични, че дори най-скъпите марки лакове могат да окажат повече вреда на здравето ни, отколкото бихме предположили. В проучването са участвали 24 жени, които са изследвани за признаци на химически токсини, вследствие на нанасяне на лак. Резултатите показват, че 100% от участничките показали признаци за наличие натрифенил фосфат, само 10 часа след лакирането. Този вид категоричен резултат е забележителен, а също така и тревожен.

Ако искате здрави нокти, не допускайте тези грешки

В последващо изследване, същите учени изследват 10 различни лака за нокти за трифенил фосфат и откриват химикала в 8 от тях. При два от тези лакове за нокти с положителен резултат за наличието на химикала, той не бил посочен върху етикета. Това може да означава, че до 20% от лаковете за нокти, продавани в цял свят съдържат опасен химикал, който не е посочен като съставка.

Какво е трифенил фосфат?

Трифенил фосфата (или ТРНР) е известен с това, че разрушава ендокринната система на човека – системата, която контролира всички наши хормони. “Има нарастващи доказателства, които показват че ТРНР може би засяга регулирането на хормоните, метаболизма, репродуктивността и развитието”, споделя главният изследовател, д-р Хедър Стейпълтън. Тя допълва, че той е особено вреден за малките момичета, които се лакират, тъй като здравословното хормонално развитие е изключително важна част от растежа им. ТРНР е вреден и за всички останали дами, защото е невротоксин (който има последици за развитието), ендокринен токсин (трови ендокринната система), полов токсин (трови репродуктивната система), дразнител на кожата и алерген.

30-дневен режим за по-красиви и здрави нокти

Съществуват още няколко вредни химикала, които се намират в лаковете за нокти:

Формалдехид – добре известен канцероген, който се разтваря във водата и във въздуха. Оттук идва и силният мирис на лака за нокти. Излагането на този химикал може също така да доведе до симптоми като дразнене в гърлото, астма и затруднено дишане. Хората с хронични заболявания са особено податливи на натравяне с формалдехид.

Толуен – химикал, който е известен с това, че спира развитието при децата. Освен това, той може да дразни кожата при излагане.

Дибутил фталат – някои марки лак за нокти заменят ТРНР с този фталат, но той не е по-полезен за здравето ви. Всъщност, той води до същите рискове за здравето като токсините, разстройващи хормоните и репродуктивната система.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции14 НОЕМВРИ 2019

Новото мнение на дерматолозите - всички имаме един и същ тип кожа

Забравете всичко, което знаете за грижата за красотата. Оказва се, че няма значение какъв е типът на кожата ни.

Съвети & тенденции11 НОЕМВРИ 2019

Детокс за кожата и тялото с един продукт

Бентонитовата глина може да реши както здравословните, така и бюти проблемите ни

Съвети & тенденции05 НОЕМВРИ 2019

За съвършена кожа на тялото на 40

Сменете козметиката си и направете малки, но важни промени в режима си. Това ще запази кожата ви по-дълго еластична и красива

Съвети & тенденции05 НОЕМВРИ 2019

Грешките при пилинг маските, които всички правим

Променете само три неща в бюти рутината си и разликата ще е огромна