Как правилно да четем етикетите по козметиката

Каква е разликата между “против бръчки” и “против стареене” и още

Отговорни сме към здравето и красотата си, затова поглеждаме етикета преди да си купим козметиката.

Знаем, че и за вас е важно какво съдържат козметичните ви продукти и за каква грижа точно са предназначени.

Но изобилието от продукти може да бъде объркващо – срещу бръчки, суха кожа, смесена кожа, за прикриване на тъмни кръгове, на несъвършенства, за производство на колаген и още, и още, а на етикетите стоят едни кокетни думички като “smoothing”, “peel” или “brightening”, например, които определят продукта.

Затова решихме да си поговорим как наистина да разчитаме етикетите.

Organic(органични) срещу All-natural(напълно натурални)

На всички ни се иска да използваме продукти с естествени и здравословни съставки, а тази концепция върви ръка за ръка с два популярни термина – natural и organic .

Разликата между тях обаче е значителна.
Натуралната съставка е взета от природата, може да е растителна, животинска или минерална, и не се създава синтетично. Терминът се използва да се обозначат съставките според това как са израснали или третирани(което пък често съдържа не толкова естествени химикали).

От друга страна, сертифицираните органични съставки преминават през процес на проучване и трябва да отговарят на специфични изисквания в зависимост от това как съставките са отглеждани и обработени. Терминът “органичен” се отнася за растителни съставки, които са сертифицирани от специализирани агенции. Една съставка може да се определи като органична само, ако произходът ѝ, зоната на продукция, методът на отглеждане са стриктно контролирани според специфичните правила, които защитават екологичния равновесие и биологичното разнообразие.


Whitening(избелване) срещу brightening(озаряване)

Термините whitening и lightening се отнасят до продукти, чиято цел е да редуцират пигментацията на кожата, независимо дали продуктът е предназначен за петна или за кожата като цяло. Терминът whitening е по-широко застъпен в Азия, докато в Северна Америка познат е lightening, макар двата термина да означават едно и също.

Малко по-късно категорията се развива и към нея се включва терминът brightening(озаряване). Той се отнася основно до продукти, които придават блясък на кожата и я озаряват. Такъв продукт се бори със сивата, уморена, мътна кожа и често съдържа различни киселини, подобни на тези в пилингите, както и витамин C.

Целта на озаряващите продукти е в създаването на сияен вид, вместо действително да повлиява на цвета на кожата.

Anti-wrinkle срещу anti-aging

В последните десетилетия козметичната индустрия реагира на все по-засиленото търсене на продукти, които да върнат времето назад, като произвежда козметика, която се бори с увисването на кожата и сбръчканото чело.

А терминът, който описва тези многофункционални продукти, е anti-aging – против стареене. С възрастта кожната бариера отслабва, притокът на кръв намалява, колагенът и хиалуроновата киселина се разграждат и причиняват хронични възпаления. В резултат кожата става с повече бръчки, по-суха, увиснала, с увеличена пигментация и сива.

За да се пребори с всичко това, бюти индустрията бълва продукти, и в резултат се ражда още един термин, anti-wrinkle – против бръчки. Разликата между двата термина е доста проста. Продуктите против бръчки са по-специфични от тези против стареене. Тези продукти се фокусират върху съставките, които повишават производството на колаген, за да подействат конкретно на бръчките. Докато анти-ейджинг продуктите ще повлияят на кожата като цяло и проблемите със стареенето ѝ като бръчки, фини линии, кафяви петна, спукани капилярчета, увисване и помътнен тен.

Прочетете още на страница ii

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции13 ДЕКЕМВРИ 2019

Маска със зелен чай се бори с акнето и състаряването

Напитката е полезна както за пиене, така и за бюти процедурите

Съвети & тенденции10 ДЕКЕМВРИ 2019

Как Нина Добрев се подготвя за парти

Рутината й не е перфектна, но резултатът определено е

Съвети & тенденции10 ДЕКЕМВРИ 2019

Подобряваме действието на серума си по метода на ротацията

Ако един серум е добра идея, то два серума е още по-добра

Съвети & тенденции09 ДЕКЕМВРИ 2019

5 начина да използваме бебешко олио за красотата си

Освен мултифункционален, този продукт е и достъпен и освен това приятен за използване