Истината за слънцезащитните кремове

По-скъпите продукти невинаги си заслужават цената, откриха дерматолози

Истината за слънцезащитните кремове

Ако все още не сте се сдобили със слънцезащитен лосион, тази статия е точно за вас!

Учените са категорични, че вашите продукти може и да не помагат толкова, колкото си мислите, без значение каква е неговата цена. Ново проучване, публикувано в JAMA Dermatology разкрива, че много от популярните слънцезащитни продукти не отговарят на стандартите на лекарите.

Има редица митове и легенди за слънчевата защита, но изследователи от медицинското училище към Северозападния университет са проучили 65 от най-популярните слънцезащитни продукти в пазарската мрежа. Те са ги изследвали за широкоспектърна защита, която предпазва от UVA и UVB лъчи при слънцезащитен фактор от 30 или по-висок, както и устойчивостта им към вода. Резултатите показват, че около 40 на сто от тях не отговарят на стандартите на Американската академия по дерматология, най-вече, защото не са били устойчиви на вода или пот. Това означава, че ако се изпотите от жегата или пък се потопите във водата, вашите слънцезащитни продукти ще престанат да бъдат ефективни и е възможна появата на опасни бенки или пигментни петна.

Истината за слънцезащитните кремове

Вижте още: Този балсам е истинско спасение за кожата ни през лятото

Проучването установява още, че хората плащат твърде много за слънцезащитни продукти, въпреки че и най-евтиният и най-скъпият продукт предлагат едни и същи нива на защита. Те често обясняват това с факта, че крема мирише хубаво, че е по-добър или е съвместим с техния тип кожа. “Вие не искате да носите бял, мазен и с ужасна миризма продукт, дори вашият дерматолог да ви го препоръчва”, заявява водещият автор на изследването д-р Стив Ксу. “Това ни даде представа какво предпочитат потребителите, така че да можем да съобразим своите препоръки и да си струват.”

Истината за слънцезащитните кремове

Вижте още: Детокс за кожата преди лятото

Браншовата организация издаде декларация, в която се посочва, че не всички слънцезащитни продукти са устойчиви на вода, особено ако става въпрос за грим или за грижа за кожата, дори да имат включен SPF. Този доклад установява, че близо половината “водоустойчиви” продукти не се справят със слънцезащитата, след определен период от време във водата.

Но какво означава всичко това за вас? Д-р Бърнър Арал предлага да заложим на широкоспектърен продукт със SPF 50 слънцезащитни и да се уверим, че се отразява добре на кожата ни. Разбира се, тя съветва да не забравяме да слагаме точното количество, толкова често, колкото е необходимо. И задължително подгответе кожата преди да се появите на плажа.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Маточината или билката, която ще промени съня ви
Съвети & тенденции08 ОКТОМВРИ 2020

Какво се случва с кожата при недостиг на сън?

Как да се наспиваме по-добре и как да прикрием резултатите от недоспиването върху кожата

Започнете на чисто!
Съвети & тенденции30 СЕПТЕМВРИ 2020

Най-важните съставки в козметиката според възрастта

Специалисти препоръчват да използваме различни съставки през различни части от живота си

Най-добрите продукти за мигли този месец
Съвети & тенденции26 СЕПТЕМВРИ 2020

Най-ефективните достъпни и естествени съставки за дълги мигли

Рициновото и кокосовото масло са най-високо в списъка

Бюти акценти от Седмицата на модата
Съвети & тенденции23 СЕПТЕМВРИ 2020

Бюти акценти от Седмицата на модата

Нежната женственост този път победи сексапила