Beauty : Коса04 ОКТОМВРИ 2019

Всичко за съставките в шампоана ви

С какво мием косата си всеки ден и как съставките в продуктите й се отразяват

Вероятно сте чели съдържанието на гърба на любимия си шампоан. Но колко всъщност знаете за съставките, които се намират там?

Голяма част от жените напоследък избират да мият косата си с естествени продукти, за да избегнат химичните съставки в шампоана. Но наистина ли всички вещества, които влизат в този продукт са толкова вредни?

За да си отговорим, можем да разгледаме по-подробно най-често срещаните съставки в шампоаните. Ще ви разкрием и как действат те и как допринасят за крайния продукт.

Парабени

За тях чуваме най-често, защото са повод за много дискусии. Според повечето реклами шампоаните без парабени са по-чисти откъм състав и следователно по-малко вредни за нас. Но всъщност парабените не са никак толкова страшни и опасни, колкото си мислим. Те са консерванти, които се добавят във формулата на продукта, за да се запази той годен за ползване по-дълго. Някои типове консерванти има дори в плодовете, които ядем.

Единственият проблем с парабените е, че проучванията показват, че в някои случаи те могат завишат нивата на естроген. Това може да бъде притеснително за здравето на някои жени. В повечето случаи парабените са лесни за намиране в списъка със съставки, ако искате да ги избегнете. Почти винаги те съдържат самата дума в името си, като например “methylparaben”.

Сулфати

Сулфатите са агентите, образуващи пяната при миенето, която абсорбира мазнините и замърсяването по косъма. Те почистват най-силно косата и скалпа, но заедно с това мога да премахнат и естествената защита на кожата на главата, което води до раздразнение.

Твърдият шампоан – да, не, за вас ли е?

Те са и достатъчно агресивни срещу боята, така че, ако имате боядисана коса е може би добра идея да опитате шампоан без сулфати. В списъка със съставки на английски се съкращават най-често SLS, SLES, така че лесно се отличават.

Силикони

Това е съставката, която прави гладката текстура на шампоана и едновременно с това изглажда косата ни. Те третират косъма, като попълват нераностите и подхранват увредената коса. Благодарение на тях косата ни е хидратирана и предпазена от външните агресори.

Работят ли наистина шампоаните за растеж на косата

Има различи видове силикони, като, разбира се, ефектът им не е напълно еднакъв, а с това и вредата им е различна. Най-често проблем с тях имат хората с тънка и мазна коса, защото могат да утежнят косъма. Понякога силиконите имат свойството да привличат праха и мръсотията и с това замърсяват косата. Ако искате да ги избегнете, търсете съставките завършващи на “-col”, “-cone” и “-conol”.

Аромати

Ароматите могат да бъдат много различни според уанието на шампоана, който сме избрали, но по характер са много подобни. Повечето аромати, които се използват в козметиката са създадени изкуствено на базата на петролната молекула и с това могат да бъдат вредни за нас. Те са по-агресивни и водят до раздразнение при по-чувствителна кожа.

Ако търсите продукт без аромати, на пазара вече има много предложения и на повечето от тях пише още на опаковката, че са без парфюм.

Сапунените ядки ще спасят косата ни завинаги

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Коса08 АПРИЛ 2020

Как да миете косата си, без да я увреждате

Най-важните 5 съвета

Коса03 АПРИЛ 2020

За по-гъста и дълга коса използвайте корен от репей

Това е един от триковете за перфектна прическа на Теа Минкова

Коса01 АПРИЛ 2020

14 по-различни начина да носим косата си на опашка

Вдъхновени, разбира се, от любимите ни звезди!

Коса23 МАРТ 2020

Съветите от фризьорите за боядисване на косата у дома

Доверете се на експертите и пренесете салона у дома