Beauty : Beauty новини03 ЮЛИ 2015

Употребата на солариуми започва да намалява

Данните показват, че все повече мъже и жени осъзнават риска

Все повече и повече хора се отказват от изкуствения тен, постигнат с помощта на солариумите. 

Реалната опасност за здравето ни, която създават тези козметични процедури, очевидно е причината младите хора вече да не прибягват до тях, когато искат да постигнат бронзов загар. 
Резултатите от проучване, проведено сред хора на възраст 18-50 години, публикувано в JAMA Dermatology сочат, че ако любителите на солариумите през 2010 са били средно 5,5%, то през 2013 те са намалели до 4,2%. Най-значителен е спадът при младите момичета, от които 11,3% са се доверявали на изкуствения тен през 2010, докато през 2013 дамите във възрастова граница 18-29 години, които ползват солариум, намаляват до 8,6%. 
Мъжете също малко по малко се отказват от солариумите, макар че на фона на жените любителки на тази козметична процедура те и преди, и сега са незначителен брой – 2,2% през 2010 и 1,7% през 2013. 
Интересен е фактът, че все пак има и покачване в използването на солариум и то при хора от двата пола на възраст 40-49 години. 
Според учените, спадът в използването на солариумите се дължи на повишаването на информираността на хората относно опасностите, които тези процедури крият за кожата и здравето ни. Американското списание Allure съобщава, че наскоро адвокат от Ню Йорк е започнал съдебен процес срещу две соларни студиа, които омаловажавали рисковете на изкуствения тен и използвали заблуждаващи маркетингови стратегии, за да привличат клиенти и дори промотирали предполагаеми ползи от процедурите. 

Жестоката истина обаче е, че има много повече случаи на рак на кожата, причинен от солариуми, отколкото такива на рак на белите дробове от пушене. Световната здравна организация класифицира използването на солариуми като канцерогенно от тип 1, а постове като този на 27-годишната Тауни Уоулоуби, която със снимки показва какво ѝ е причинило посещаването на соларно студио 4 пъти седмично, са в състояние да откажат и най-заклетите поддръжници на карамелената кожа. 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BEAUTY НОВИНИ

Beauty новини18 НОЕМВРИ 2019

ZARA и Jo Malone представят обща колекция аромати

8 парфюма предлага колекцията Emotions, която вече е налична

Beauty новини08 НОЕМВРИ 2019

Черно и винено са най-актуалните цветове за зимния маникюр

Елегантността излиза на преден план

Beauty новини30 ОКТОМВРИ 2019

Вече можем да пазаруваме от Notino и в мола

Известният онлайн магазин вече не е само онлайн

Beauty новини22 ОКТОМВРИ 2019

Рутината на Лейди Гага след концерт е подходяща за всяка работеща жена

Певицата се грижи за кожата и здравето си с бани с контрастни температури