Beauty : Beauty новини03 ЮЛИ 2015

Употребата на солариуми започва да намалява

Данните показват, че все повече мъже и жени осъзнават риска

Употребата на солариуми започва да намалява

Все повече и повече хора се отказват от изкуствения тен, постигнат с помощта на солариумите. 

Реалната опасност за здравето ни, която създават тези козметични процедури, очевидно е причината младите хора вече да не прибягват до тях, когато искат да постигнат бронзов загар. 
Резултатите от проучване, проведено сред хора на възраст 18-50 години, публикувано в JAMA Dermatology сочат, че ако любителите на солариумите през 2010 са били средно 5,5%, то през 2013 те са намалели до 4,2%. Най-значителен е спадът при младите момичета, от които 11,3% са се доверявали на изкуствения тен през 2010, докато през 2013 дамите във възрастова граница 18-29 години, които ползват солариум, намаляват до 8,6%. 
Мъжете също малко по малко се отказват от солариумите, макар че на фона на жените любителки на тази козметична процедура те и преди, и сега са незначителен брой – 2,2% през 2010 и 1,7% през 2013. 
Интересен е фактът, че все пак има и покачване в използването на солариум и то при хора от двата пола на възраст 40-49 години. 
Употребата на солариуми започва да намалява
Според учените, спадът в използването на солариумите се дължи на повишаването на информираността на хората относно опасностите, които тези процедури крият за кожата и здравето ни. Американското списание Allure съобщава, че наскоро адвокат от Ню Йорк е започнал съдебен процес срещу две соларни студиа, които омаловажавали рисковете на изкуствения тен и използвали заблуждаващи маркетингови стратегии, за да привличат клиенти и дори промотирали предполагаеми ползи от процедурите. 

Жестоката истина обаче е, че има много повече случаи на рак на кожата, причинен от солариуми, отколкото такива на рак на белите дробове от пушене. Световната здравна организация класифицира използването на солариуми като канцерогенно от тип 1, а постове като този на 27-годишната Тауни Уоулоуби, която със снимки показва какво ѝ е причинило посещаването на соларно студио 4 пъти седмично, са в състояние да откажат и най-заклетите поддръжници на карамелената кожа. 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BEAUTY НОВИНИ

Тристепенната рутина за разкрасяване намаля стреса и се справя с акнето
Beauty новини29 ЮНИ 2020

Тристепенната рутина за разкрасяване намаля стреса и се справя с акнето

Проучване потвърди, че рутината с три продукта сутрин и вечер е най-универсалната и полезна

Руса коса за лятото: Емили Ратайковски, Кая Гербер и Кайли Дженър
Beauty новини24 ЮНИ 2020

Руса коса за лятото: Емили Ратайковски, Кая Гербер и Кайли Дженър

И трите красавици едновременно дебютираха нови прически в платинено русо

С аромат на Chanel и морски бриз
Beauty новини04 ЮНИ 2020

С аромат на Chanel и морски бриз

Един от най-обичаните грим продукти на марката получава обновяване това лято

Как Джаки Кенеди е поддържала красотата си
Beauty новини03 ЮНИ 2020

Всичко, което Джаки Кенеди е правила за красотата си

Тя и Мерилин Монро са се доверявали на препоръките на един и същ специалист