Beauty : Beauty новини20 МАЙ 2016

Как ароматите ще ни спасят от пролетната умора?

Марта Шиембаб разкрива всички тайни и тенденции при парфюмите

Професионалният сенселиер Марта Шиембаб посети България като специален гост-лектор на наскоро състоялата се козметична академия.

Тя разкрива тайните на ароматите в едно специално интервю за сп. GRAZIA.

Работите с ухания, за да ни накарате да се чувстваме по-добре, вие без какъв аромат не можете?
Голям парадокс е, че след работен ден, изпълнен с ухания, най-желаната обстановка за мен е тази, в която няма такива. Има хора, които могат да се концентрират, като се абстрахират от хората, които говорят около тях, от телевизора или от заобикалящата ги музика. Аз обаче не мога да изключа обонянието си. И все пак имам своите фаворити за почивните дни, които се сменят спрямо сезона. През лятото е миризмата на лимон – имам няколко бутилки с лимонено олио, което смесвам с вода в спрей бутилка и пръскам цялата си къща с него. Това е като усмивка във въздуха. Обичам още уханието на дърво, стафиди, нарязан дървен материал, стърготини, също и аромата на дим, не на цигарен дим, на дим от дърво. Тези са двете ми любими групи – цитрус и дърво.

grazia

На страницата ви в интернет попаднахме на нещо много интересно – fragrance profiling, в какво се изразява тази техника?
Това е много близка среща. Наподобява тази с психолог, но ухае по-добре. Докосвайки се до спомените си, препратките относно тъкани, цветове, начина, по който изразявате своя стил, платовете, с които се обличате, температурата на напитките, които предпочитате, как пиете кафето си, какви храни обичате, откриваме сетивните ви предпочитания, които ви помагат да се чувствате по-добре.

И все пак има ли аромати, които да действат ободряващо и презареждащо, карайки ни да забравим за пролетната умора?
Отговорът е много прост, защото се основава на ароматерапията. Не е някаква магическа наука, не е алхимия, а психология. Има много специфична група от масла, които ни дават тласък, повдигат нивото на енергия и намаляват стреса, успокояват, но не ни приспиват, и това са цитрусовите плодови масла – лимон, мандарина, портокал, бергамот – перфектната комбинация за добро настроение и спокойно сърце. Обикновено, когато искаме да се освежим, трябва да помислим за това, което ни кара да се чувстваме свежи. За някои хора това е чувството за вода – тогава трябва да потърсим морски аромат. Други се чувстват освежени от уханието на сочни плодове или билки като лавандула и розмарин, примесени.

Още за ароматите в майския брой на сп. GRAZIA – вече на пазара!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BEAUTY НОВИНИ

Beauty новини22 НОЕМВРИ 2019

Най-странната коледна грим тенденция се върна

Веждите, украсени като коледни дръвчета малко по малко завладяха Instagram отново

Beauty новини21 НОЕМВРИ 2019

Нина Добрев е новата муза на Dior Beauty

Актрисата разкри няколко от нейните любими бюти трикове и продукти фаворити

Beauty новини18 НОЕМВРИ 2019

ZARA и Jo Malone представят обща колекция аромати

8 парфюма предлага колекцията Emotions, която вече е налична

Beauty новини08 НОЕМВРИ 2019

Черно и винено са най-актуалните цветове за зимния маникюр

Елегантността излиза на преден план