Психология : Връзки & секс15 СЕПТЕМВРИ 2018

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс

Усещането за взаимна грижа е здраво свързано с интимността, Една от жените обяснила това като “чувството, че е обичана, желана и обожавана” по време на акта

Според статия в Psychology Today, хубавият секс задължително включва осем неща.

Изненадващо или не, физическата форма не присъства никъде в този списък. Хората, участвали в проучването, рядко изобщо са споменавали външния вид като нещо съществено за приятните усещания в леглото.

Новината е добра за всички, които се притесняват, че телата им изглеждат не-секси по някаква причина, обикновено заради някой излишен килограм.

За сметка на това, експертите наблягат на неща като искрена емпатия към партньора и способност да се отпуснеш и да изразяваш спокойно и открито желанията си. Изследователският екип е воден от д-р Пеги Клайнплатз, а нейното проучване включва интервюта със 75 души. Ето ги и откритията:

1. Да се отдадеш изцяло на момента

Казано просто, да не се разсейваш от това, което се случва. Един участник в проучването е описал това състояние като “липса на онзи вътрешен глас, който сякаш постоянно коментира ставащото”. Пълното потапяне в изживяването означава да не мислим за това, което правим, а просто да изживяваме мига.

2. Перфектен синхрон между двамата партньори

Една от участничките е обяснила това усещане като “поне за един миг, колкото един дъх или един удар на сърцето, в който да не мога да кажа къде свършва моето “аз” и къде започва той”.

Един от мъжете пък го описва така:

“Това е енергията между двама души, която ги обгръща като одеало и идва момент, в който между тях се заражда нещо по-осезаемо от това, което двете тела представляват пооотделно.”

3. Дълбоко чувство на интимност (не само в еротичен или сексуален аспект)

Почти всички от запитаните са казали, че задължително за хубавия секс е чувството на интимност, което пък се характеризира с пълно, всепроникващо доверие в партньора.

Това усещане участниците са определили като нещо, което не просто изпитват по време на акта, а като задължително предхождащо секса условие. “Това е част от общуването помежду ви и се случва много преди да преминете към “техническата” част на акта”, казва един от интервюираните.

Усещането за взаимна грижа е здраво свързано с интимността, Една от жените обяснила това като “чувството, че е обичана, желана и обожавана” по време на акта.

Подредените хора са по-добри любовници

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс

4. Взаимно разбиране и лекота в общуването

За добрият секс от особено значение е двама души да могат да комуникират успешно – открито и с лекота. Както на думи, така и чрез докосване. Хората имат нужда да бъдат приети без осъждане и да получават уверения, че това, което казват и чувстват, е важно за отсрещната страна.

5. Автентичност

Способността да бъдеш себе си, когато си с партньора си. Най-добрият секс се случва във връзките, в които двамата са абсолютно открити за своите желания и не се занимават с притеснения и с внимателно планирани тактически маневри. Свободното, спонтанно изразяване на емоциите е прекрасна предпоставка за добър секс.

Една от по-възрастните участнички в проучването е описала най-добрия секс като “секс, при който можеш да бъдеш всякакъв и да кажеш всичко”.

6. Свобода да пробваш нови неща

Сексът, който включва елемент на откривателство и поемане на риск, се оказал особено харесван. Усещането, че пристъпваш в нови и нови територии било описано от участниците като много удовлетворяващо.

7. Да не се страхуваш да бъдеш уязвим

Според един от по-възрастните мъже, разликата между добрия секс и страхотния секс е именно в това да не се страхуваш да се покажеш уязвим. Страхотният секс е този, по време на който не се усеща наличието на каквито и да е бариери. При него ти се оставяш тялом и духом в ръцете на партньора си, отдаваш се безрезервно.

Няколко от участниците са описали това преживяване като да скочиш в пропаст. Пълното отдаване може да бъде страшно или поне некомфортно. Но когато веднъж свикнеш с него, можеш да разкриеш напълно себе си и своето желание пред своя любим човек.

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс


8. Усещането за изцеление и духовно издигане

За много от запитаните, най-прекрасното им сексуално преживяване има елемент на духовно освобождаване. Някои хора са сравнили усещането с медитация. Те са го описали като чувство, че времето е спряло, че са се свързали с вечността. Тези, на които думите не стигали да опишат точно преживяването дори са го сравнили с религиозно опиянение.

Впечатляващото в това проучване е, че неща като чисто физическите усещания и удовлетворяването на нагона са били по-скоро второстепенни теми.

Истински добрият секс всъщност е онова преживяване, в което успяваме да се свържем по дълбок, спонтанен и искрен начин с другия.

18 романтични неща, които да направите през уикенда

 

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс
Връзки & секс06 АПРИЛ 2022

Секс след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?

Кой изневерява в Tinder
Връзки & секс25 МАРТ 2022

Кой изневерява в Tinder

Проучванията разкриха кой пол използва приложението по-често във връзка

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна
Връзки & секс18 МАРТ 2022

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна

Щастието във връзката може да се постигне съвсем лесно, ако правите тези три неща

Най-важното качество, което ни прави привлекателни
Връзки & секс12 ФЕВРУАРИ 2022

Романтичните филми могат... да спасят връзката ви

Ако се чудите как да прекарате този Свети Валентин...