Психология : Better me04 НОЕМВРИ 2019

Сутрешните навици на успелите хора

Техните лични приоритети са по-важни от чуждите такива

Знаете ли защо успелите хора са по-спокойни, щастливи и по-продуктивни? Те знаят, че техните лични приоритети са по-важни от чуждите такива.

След като се събудят, тези хора с натоварено ежедневие не посягат директно към телефона си, за да си проверят имейла, а посвещават тези първи часове от деня на себе си и семейството си.

Ето кои са нещата, които им помагат да започват всяка сутрин, изпълнени с енергия и решимост.

Ставайте рано

Всички знаем, че времето е безценно. Заетите хора стават рано не само, за да могат да организират деня си и срещите си, но и за да посветят поне час на самите себе си, преди да бързат за работа. Дали той ще е прекаран в четене на новините с чаша кафе или приятни разговори със семейството, по време на закуска, не е от значение.

Изгаряйте калориите

Тук не става дума за прекаляването с фитнеса, а със спорта като хоби, което бори стреса и ни помага да останем здрави. Спортуването изчиства ума, помага да се концентрираме по-добре и е доказано, че ни прави по-щастливи. Отделете си време за спорт 3 пъти в седмицата или поне кратки разходки, които ще ви отърват от напрежението, което сте натрупали през деня.

Значението на мотивацията

С каквото и да се захванете, рано или късно, ако нямате резултати, е много вероятно да ви омръзне или да се отчаете. Мотивацията не е вечна, затова от време на време, когато се почувствате така, отделете няколко минути, в които да си припомните защо това е важно за вас и защо изобщо сте го започнали. Мотивиращите цитати, мисли и истории на успелите хора действат по същия начин.

За какво сте благодарни?

Сутрешните навици на успелите хора

Понякога за да сме щастливи трябва просто да се огледаме, за да разберем колко много имаме. Благодарни ли сте, заради нещата, които сте постигнали досега? Радвате ли се на подкрепата на близките и приятелите си? Радвате ли се на любовта на половинката ви? Записвайте си всяко едно от нещата, за които сте благодарни днес, защото успелите хора знаят, че е важно да се радват на малките неща.

Задавайте си важните въпроси 

“Ако днес беше последният ден от живота ти, щеше ли да направиш нещата, които си на път да направиш? ”
Директен и труден, ако повече от три пъти в седмицата му отговаряте с “не”, значи е време да промените нещо.

Започвайте от трудностите

Както разбрахме, успешните хора са най-активни сутрин. Ето защо това е най-доброто време, в което можете да се възползвате от решимостта и вдъхновението си, и първо да се захванете със сложните и по-неприятни задачи. Така или иначе ще трябва да го свършите, защо да не започнете от него?

Обръщайте внимание на половинката си

Използвайте сутрините за да се посветите на партньора си. Докато закусвате или сте още в леглото, или по време на сутрешния ви джогинг, говорете за дневните си планове, за ваканциите, за хобитата… Можете дори да си определите ден от седмицата, в който да си правите “среща на закуска”, където заедно да ходите до близкото кафене и да прекарвате времето си преди работа заедно.

Планирайте, планирайте, планирайте!

Ако не отделите поне малко време сутринта, за да си разпределите задачите за деня, то как ще знаете, че сте разпределили времето си правилно и не се занимавате с незначителни неща, които просто отнемат от него? Създайте си навика да си записвате най-важните неща в тефтер, в който всеки ден да въвеждате какво ви очаква през деня – дори почивките по време на работа! Така ще се уверите, че не прекарвате прекалено много време пред компютъра, без да ставате дори за момент, за да се раздвижите.

Отделете време на децата си

Ако имате деца, не бъдете родителят, който след години ще каже “Децата ми пораснаха толкова бързо, почти не можах да прекарам никакво време с тях!” Наслаждавайте се на всеки миг заедно, особено в сутрините, когато всички се събирате на закуска. По това време все още не сте поели от стреса на деня и работата, и можете да отделите достатъчно от вниманието и спокойствието си на близките.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна