Парадоксът, който наричаме “шопинг терапия”

Да си припомним най-важното – разходката до мола не решава реални проблеми

За шопинг терапията без цензура. Да, настроението ни приятно живва, когато отскочим до мола и на ръката ни увиснат няколко хартиени торбички. Но истината е, че хаотичното пазаруване може да ви създаде повече проблеми, отколкото да реши.

Въпреки кризата, в развитите държави изненадващо висок процент хора прибягват до “шопинг терапията”. Наскоро в САЩ проведоха анкета сред хората, които пазаруват редовно и които през последната седмица са си купили поне едно нещо. Оказва се, че 62% от тях са направили покупка с цел да си оправят настроението.

Феноменът на радостното доволство от покупката на някаква глезотия е добре проучен и описан. Обяснението, накратко, е простичко. Съзнанието ни асоциира покупката с “награда” – нещо като шарени бонбонки, които децата получават за добро поведение. Наградите за добро поведение са и средството за дресура на животни. Тоест – нещо толкова основополагащо и първично, че няма съмнения в ефекта от него. Издържали сте стоически маратонския ден в офиса? Успяли сте да “избутате” успешно тежката седмица? Скандалът с половинката ви е оставил депресирани и без сили? Човек в подобно положение заслужава поне една нова блузка.

Къде се крие опасността

Парадоксът, който наричаме "шопинг терапия"

В това, че можете да загубите мярката. Когато спорадично се наградите с някаква покупка, в това няма нищо чак толкова злокобно. Дори напротив, доказано е, че шопингът наистина може да бъде терапия. Когато цял ден нищо не върви, една разходка до любимия козметичен щанд, която завършва с нов парфюм и ярко червило, ще ви повдигне духа и ще разсее мрачните мисли.

Но може ли антистрес шопингът да ви направи зависими? Да. При това, в истинският смисъл на думата, когато лишаването от покупки може да доведе до потиснатост и склонност към депресия. При положение, че това е така, психолозите говорят за “компулсивен шопинг” – потребност, която напълно ви подчинява. И не, думата shopacholic не е измислица на чиклитите. Шопингхолиците имат всички типични симптроми на пристрастеност. Те не могат да се спрат дори и когато са “на червено”, крият от най-близките си кога, колко и за какво харчат, потъват в мрачни състояния, когато нямат възможност да си купят нищо. Състоянието в тежки случаи може да доведе до финансов колапс, до загуба на работата, до влошаване на отношенията в семейството и дори до развод.

Парадоксът, който наричаме "шопинг терапия"

Защото, колкото и да е романтично да се вечеря на свещи, не е лесно да живееш с жена, която излиза “да плати тока”, след което се изстрелва към мола и се прибира гузно с ботушки, извивачка за мигли, декоративни възглавнички за хола и няколко топки за елха (които просто няма как да не вземе човек, защото е едва юли и са на толкова добра цена).

Продължава на стр. 2

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна