Психология : Better me14 ДЕКЕМВРИ 2012

Как да избегнеш самотата по Коледа

Празниците – време за голяма радост… време за голяма самота?

Празниците – време за голяма радост… време за голяма самота?

Скъсала си с гаджето преди месеци. Мислиш, че си преодоляла болката и гордо стъпваш в обувките си на независима, необвързана жена. И така до дългоочакваните Коледни празници, когато ще си починеш от работния график и ще усетиш празничната атмосфера.

Но точно в такива дни на еуфория, когато хората се събират със семействата си или планират да отидат на екскурзия с половинката, тези, които са далече от най-близките си или са се разделили с мъжа, когото са обичали, се чувстват най-самотни. Ако и ти в момента спадаш към тази група, може да направиш така, че описаният стереотип да не се отнася до теб. Ето как:

Поработи върху очакванията си. Повечето хора имат в главата си списък с това как би трябвало да изглеждат определени моменти от живота – празници, годишнини и т.н. Няма лошо да знаеш кое те прави щастлива и да го търсиш, но ако не оставиш пространство за спонтанността и неочакваното, ставаш робиня на собствените си представи и саботираш щастието си. Не се поддавай на облъчването от телевизията, рекламите, подканванията и пожеланията на роднините да си намериш половинка. Колкото по-независима си от външния натиск и рамката на собствените си очаквания, толкова по-голям е шансът да изкараш едни весели и приятни празнични дни, може би чувствайки се по-малко самотна и от някои обвързани двойки, в които близостта отдавна я няма.

Премести фокуса си от мисълта “Загубих любовта си” към “Отворена съм за нови преживявания”. Забавлявай се, излизай с приятели и остави съдбата да си свърши работата.

Ако пък си далеч от семейството и ти е мъчно, че няма как да пътуваш до родното място, не се фиксирай върху това, че ТОЧНО на Коледа няма да си с тях. Размечтай се за момента, когато ще намериш начин да се видите. Остави се на приятната мисъл да те изпълни с топло чувство. Планирай с какви подаръци ще ги зарадваш и какво би искала да си постигнала до следващата ви среща. Така вместо самосъжаление, ще усетиш прилив на мотивация.

Направи всичко, което ситуацията позволява, за да се почувстваш близо до тях – говори със семейството си по скайп или ги изненадай с писмо, изпратено по пощата.

Запълни празниците с любими дейности – зареди се с книги, филми, поглези се със спа процедури.

И накрая, помисли за това, че колкото по-скучно е  ежедневието ти през останалата част от годината, толкова по-голяма е вероятността да натовариш празничните дни с нереалистични очаквания. Намери начин да разнообразяш живота си редовно, а не само на определени дни в годината.

Виж още:

Това ще бъде твоята година!
Отпусни се и се наслади на момента… 5 златни правила

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна