Психология : Better me27 АПРИЛ 2016

Фразите, които не присъстват в речника на успелите жени

Никога няма да ги чуете да се оплакват напразно или да се оправдават

Силата на думите не е за подценяване, а успешните жени са добре наясно с този факт.

За да станат такива, повечето от тях премълчават неща, които искат да изрекат на глас, но и винаги казват това, което си струва да бъде заявено. Никога обаче няма да ги чуете да се оплакват или да заявяват някое от тези шест неща:

“Не знам как!”

Жените, които блестят най-ярко с потенциала си, са тези, за които нищо не е невъзможно. Може и да не знаят как се прави нещо, особено ако за тях е ново, но все някак ще го измислят. Ще наблюдават какво правят останалите, ще задават куп въпроси, ще направят собствено проучване и ако трябва ще се упражняват. А след това ще го направят с финес! Всяка от нас може да покори нови върхове, ако си постави за цел да научава нещо ново всеки ден, по пътя към целта.

“Нямам време!”

Всички разполагаме с 24 часа на ден: аз, вие, Бионсе и Опра Уинфри. Зависи от самите нас кои неща са с приоритет и как ще прекараме тези часове. Оправданието, че нямате време да свършите нещо, обикновено значи, че не искате да го направите. Много по-продуктивен начин да разпределяте времето си, особено в работата, е когато сте директни: “Мога да се заема с този проект, но ще ми трябва [толкова време] да го завърша.” Или “Или в момента съм заета с [това и това], не е ли по-добре друг да го поеме?”

6 things2

 

“Да, разбира се!” за абсолютно всичко

Може и да ви се вижда противоречиво, но трябва да се научите как да отказвате. Не можете да задоволите всички и по всяко време. Не можете да се задължите да присъствате на всяка среща, конференция, да приемате всяко предложение и всяка работа. Убедителното “Не” е най-добрата стратегия на успялата жена. Благодарете учтиво за предложенията, но разпределете времето си така, че на вас да ви е удобно.

“Не получавам достатъчно пари за работата си.”

Нека бъдем честни – кой наистина вярва в това, че получава достатъчно пари за всичко, което върши? Успешните жени рядко показват недоволство от задълженията си. Те знаят, че в края на краищата ще получат повече, ако са свършили повече, а не обратното. Такива коментари могат да ви изиграят лоша шега пред шефовете ви, така че си ги пазете за себе си.

“Не е честно.”

Изненада – животът също не е честен. А успешните жени дори не са очаквали той да е такъв. Те използват мотивацията си, за да променят нещата, които могат да бъдат променени, а не се държат като жертви на ситуацията. Можете да се обзаложите, че ще има хора, които получават повишение преди вас, шефът ви ще си припише заслуги за работата, която вие сте свършили, а колегите ви мъже ще имат по-висока заплата. Успелите жени решават за какво точно ще се борят и не губят време да се оплакват.

“Никога не почивам.”

За някои бизнес дами това е като закон. Но изобщо не значи, че подходът е правилен. Успешните жени правят личното си време приоритет с главно П, защото знаят колко важна е почивката и “презареждането” на ума и тялото. Ваканциите са необходимост за добрата форма, защото ако сте изтощени, няма да сте пълноценни нито в работата, нито в личния си живот.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна